Klán (KSČM): Partyzánská skupina Mistr Jan Hus - bojovníci za svobodu a spravedlnost

31.03.2024 6:03 | Komentář

V historii odboje proti nacistické okupaci během druhé světové války bylo mnoho hrdinských příběhů, které oslavují odvahu a odhodlání lidí v boji za svobodu a spravedlnost, která jim byla vzata. Jedním z těchto příběhů je i skupina partyzánů známá jako Mistr Jan Hus, která operovala na Vysočině s přesahem do okolních okresů, Chrudimi a Čáslavi (dnes okres Kutná Hora).

Klán (KSČM): Partyzánská skupina Mistr Jan Hus - bojovníci za svobodu a spravedlnost
Foto: janklan.cz
Popisek: Jan Klán, poslanec KSČM za Středočeský kraj

Tato partyzánská skupina se stala symbolem odboje proti německým okupantům a jejich kolaborantům. Památník padlým partyzánům a odbojářům se nachází v obci Leškovice na okrese Havlíčkův Brod a také v obci Bohdaneč na Kutnohorsku, kde partyzánská skupina rovněž prováděla své bojové operace.

Skupina Mistr Jan Hus vznikla během druhé světové války na Moravě. Její zakladatelé byli obyčejní lidé, kteří odmítli přijmout nacistickou okupaci a rozhodli se bojovat za svobodu své země. Jako svůj symbol si zvolili jméno mistra Jana Husa, českého reformátora a bojovníka za spravedlnost. To vyjadřovalo mnohé a díky tomu se lidé dokázali semknout a bojovat proti nacistickému nepříteli.

Ke skupině Mistr Jan Hus se postupem času připojili i sovětští partyzáni pod vedením majora Fomina. Jejich skupina v březnových dnech roku 1945 svedla nerovný boj s nacistickými okupanty poblíž obce Leškovice, kde dnes stojí památník padlým hrdinům druhé světové války.

Skupina Mistr Jan Hus se angažovala v široké škále odbojových aktivit proti nacistické okupaci. Jejich činnost zahrnovala sabotáže, šíření ilegálních novin a letáků, organizování tajných setkání a pomáhání pronásledovaným a židovským uprchlíkům. Byli známí svou statečností a odhodláním v tváři nebezpečí. Právě z tohoto důvodu po nich nacisté horečně pátrali.

Členové partyzánské skupiny Mistr Jan Hus riskovali své životy ve prospěch boje za svobodu a spravedlnost. Byli ochotni obětovat všechno ve snaze osvobodit svou zemi od nacistické okupace a zachránit lidské životy. Jejich odhodlání a obětavost byly nezbytné pro úspěch odboje v nejhorších časech druhé světové války.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41574 lidí

Po skončení druhé světové války zůstává skupina Mistr Jan Hus váženým symbolem odvahy a odboje v českých dějinách. Byť se o jejich pošpinění snaží pravicová politická reprezentace. Zejména ministryně obrany J. Černochová z ODS, která od doby svého nástupu do úřadu odmítla vyslat své zástupce na pietní akt do Leškovic.

Nicméně tato skutečnost nic nemění na tom, že partyzánská skupina Mistr Jan Hus připomíná význam solidarity, odvahy a odhodlání v boji za spravedlnost a svobodu. Jejich příběh slouží jako inspirace pro další generace, aby se nikdy nevzdávaly ve svém boji za lepší svět.

Partyzánská skupina Mistr Jan Hus je nezapomenutelným symbolem odboje proti nacistické okupaci a obrany lidských práv a svobod. Jejich hrdinství a odhodlání nám připomínají důležitost boje za spravedlnost a svobodu. Jejich příběh nás inspiruje k tomu, abychom se nikdy nevzdávali ve svém úsilí o lepší a spravedlivější svět.

Skupina Mistr Jan Hus bude navždy žít v srdcích těch, kdo ctí památku hrdinských mužů a žen, kteří bojovali za svobodu, lidskou důstojnost a mnohdy v nerovném boji s nacistickými okupanty položili své životy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.