Klán (KSČM): Postpráce v době globalizace

07.08.2016 6:33

Svět se mění čím dál rychleji. Pevný svět hranic nahradil svět bez hranic a jasných pravidel. Jedná se o svět, který nikdo neřídí. Je zmítán v chaosu a napětí.

Klán (KSČM): Postpráce v době globalizace
Foto: janklan.cz
Popisek: Jan Klán, poslanec KSČM za Středočeský kraj

Práce, která donedávna byla postavena hlavně na manuální práci, se nyní přesouvá do oblasti elektroniky, internetu a virtuální ekonomiky. Globální společnost však stále potřebuje lidi, kteří budou pracovat manuálně. Tento typ kapitálu je postaven na velkých továrnách v tzv. „třetím světě“ nebo pokud chcete rozvojovém světě. Nicméně v zemích, kde probíhá nová industrializace, tak se výroba přesouvá do sféry služeb nebo sítí (v těchto sférách se nemusí tolik pracovat manuálně). Nicméně i manuálně pracující lidé jsou a budou vždy nedílnou součásti jakéhokoliv systému. Problém nastává v odměňování za jejich záslužnou práci. Otázka zní: kdo vykonává větší produktivitu práce? Člověk na montážní lince, člověk, který programuje a obsluhuje počítač, sekretářka v kanceláři nebo pedagog ve škole? Jablko sváru je zakopáno v odměňování za práci.

Mezi jednotlivými profesemi existuje značná příjmová nerovnost a přitom všichni vykonávají stejnou produktivitu práce. V éře globalizace jsou totiž některá zaměstnání postavena výše a některá níže. Například počítačový expert má příjem 30 tisíc a člověk, který pracuje stejnou dobu jako dělník ve fabrice má příjem poloviční. Přitom manuálně pracující odvádí více energie a jeho fyzická stránka je vyčerpávána mnohem rychleji, než u počítačového experta. Z tohoto důvodu by měl být manuálně pracující člověk za svoji práci odměňován, přibližně stejně, jako odborník přes počítače. Respektive by se měly zavést tzv. regulátory. To znamená, že člověk, který by pracoval manuálně, tak by odešel do penze jako první. Naproti tomu člověk, který by se věnoval duševní (nemanuální) práci, ten co je na vrcholu kariéry mnohem déle, než fyzicky pracující (např. vědec), by odešel do důchodu např. 70 – ti letech. Regulátorem odchodu do penze by v tomto případě byl věk a druh vykonávaného zaměstnání.

Současná doba však přinesla do pracovního procesu flexibilitu, rychlost a výrobu „zmetků“. Firmy chtějí mít vše vyrobeno v rámci konkurence rychleji, dříve, levněji. Razí heslo typu: včera už bylo pozdě. Jedná se o nástroj nátlaku mnoha firem, kdy chtějí po zaměstnancích větší kreativitu, rychlost, oddanost, práci přes čas a doma. To vše se odráží na zdravotním stavu člověka. Ten si nedokáže pořádně odpočinout, přichází stres a poruchy spánku, zažívání a s tím nárůst užívání antidepresiv.

Nová ekonomika, která přichází po šoku z roku 2008, se vyznačuje novou turbulencí v mezinárodních vztazích. O jakou turbulenci se jedná? Jedná se o čím dál vyšší nárůst dolarových milionářů p celém světě. Jen v České republice jich máme téměř 21 tisíc. Není zde něco špatně? Jsou to právě tito dolaroví milionáři, kteří své jmění získali vesměs spekulativním kapitálem, obchodováním na burzách nebo spekulováním s pozemky. Vždy se jednalo jen o spekulování a virtuální dohady. V tomto případě je nutné zavést progresivní daň. Jinak se nerovnost mezi lidmi bude stále zvyšovat a nastane další krach. Větší, než ten, který jsme zažli na začátku krize roku 2008.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…