Klán (KSČM): Zákon o státní službě – horký to brambor

17.04.2014 11:45

Vyjádření garanta klubu KSČM k projednávání zákona o státní službě.

Klán (KSČM): Zákon o státní službě – horký to brambor
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Zdá se, že uvnitř vládní koalice to opět začíná lehce vřít. Podobně jako když se vaří voda. Jablkem sváru je opět zákon o státní službě nebo-li zákon o úřednících státní správy. Ve sněmovně do druhého čtení prošel poslanecký návrh tohoto zákona, aleukazuje se, měl být spíše vládním návrhem. Ukazuje se totiž, že ne vše, co měl komplexní pozměňovací návrh obsahovat je zcela dobré. Na úvod si však musíme říci, že z původního plánu, že do pracovní skupiny k přípravě tothoto poznměňovacího návrhu budou přizváni i opoziční zástupci, nakonec sešlo.

Pravděpodobně si chce vládní koalice opět hrát na svém písečku a nebude se bavit o důležitých materiích s opozicí. Před několika dny jsem poslouchal ministra Jiřího Dientsbiera jak říká, že je vše v pořádku a připraveno. Ale mýlil se. Jeho připravený komplexní pozměňovací návrh začal „torpédovat“ jeho koaliční partner - hnutí ANO. Nicméně pan ministr nakonec tlaku ustoupil a pozměňovací návrh poupravil a je připraven, ale opoziční garanti zákona (ani já) ho zatím neviděli. Takže jako opozice tápeme ve tmě s tím, že musíme doufat, co nám řekne samotná vládní koalice. To je dosti nefér. V médiích jsem zaregistroval, že se koalice dohodla téměř na všem a že problémová je jen pasáž týkající se úřednických zkoušek.

Hnutí ANO tvrdí, že chce udělat variantu, aby do státní sféry byl po přijímacím pohovoru přijat „úředník“ na dobu určitou a když se osvědčí, tak po roce dostane smlouvu na dobu neurčitou. ANO 2011 tak chce do státní správy zavést jeden nešvar, který vyplodila postindustriální doba a tím je uzavírání smluv na dobu určitou. Chce přebrat prvky z fungování firmy – přeci chtějí stát řídit jako firmu! Pokud toto projde, tak se uchazeči na úřednické místo musí těšit na to, že po celý rok budou v nejistotě, zda budou mít zaměstnání i za rok. Naproti tomu ČSSD chce, aby byly jen úřednické zkoušky. A ty pokud budou splněny, tak bude uchazeč přijat do pracovního poměru na dobu neurčitou. To dává úředníkům alespoň určitou jistotu. K tomu se kloním i já osobně. Zkouška znalostí ze státní správy a příbuzných oblastí na určité úrovni je nutná. Rovněž i proškolování a další vzdělávání.

Jak je vidět, tak zákon o státní službě dostane trochu jiný kabát, než bylo původně plánováno. Výbory v Poslanecké sněmovně stále čekají na onen pověstný pozměňovací návrh z vlády. Vláda má navíc představu, že by některé pasáže zákona týkající se „superúředníka“ začaly platit už od září tohoto roku a celý zákon od ledna roku příštího. V návrhu je plno dobrých věcí. Například zrušení smluvních platů, zastropování výše odměn atd. Cílem této materie přeci je zamezení korupce na ministerstvech a dalších úřadech a jejich částečné odpolitizování. ČSSD se často ohání tím, že to byla jejich vláda, kdo zákon o státní službě v roce 2003 přijala. To má pravdu, ale byla také první vládou, která odložila jeho účinnost. Proč asi?

Zákon o státní službě je potřeba, ale musí být napsán kvalitně. Mám stále obavu, že uvedením tohoto zákona, tak jak je v současnosti napsán, v život, dojde jen k zakonzervování současného stavu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…