Klecanda (STAN): Klíčové jsou investice do rozšíření kapacit škol

20.08.2023 10:21 | Tisková zpráva

Hlavní město připravuje zajištění dostatečných kapacit v nastávajícím školním roce 2023/2024 na středních a základních školách. Vytvořená je dostatečná finanční rezerva pro střední a základní školství v Praze, hotové jsou analýzy počtu míst a predikce demografického vývoje. Na podzim má být také novelizován školský zákon, který počítá s elektronizací přihlášek na střední školy.

Klecanda (STAN): Klíčové jsou investice do rozšíření kapacit škol
Foto: STAN
Popisek: Antonín Klecanda

Pražští zastupitelé se usnesli na jedenácti úkolech, které hlavní město v oblasti školství splní, což povede k zajištění potřebných kapacit na středních a základních školách v hlavním městě. Rada hl. m. Prahy na jednání v pondělí 14. srpna vzala plnění těchto úkolů na vědomí.

Mezi úkoly bylo například vytvoření dostatečné investiční rezervy pro posílení kapacit v oblasti školství. Pro tyto účely zastupitelé 22. června schválili jednu miliardu korun pro základní školství a dalších 250 milionů korun pro střední školy. Hotová je dále analýza počtu tříd v jednotlivých ročnících a jejich obsazenosti na základních a mateřských školách, kterou Praha vypracovala ve spolupráci s městskými částmi. Na základě predikce demografického vývoje bude díky analýze zajištěno, aby nehrozil nedostatek míst, a to s výhledem do roku 2035.

Na přelomu května a června se uskutečnilo také dotazníkové šetření na městských částech. Podle něj čítají celkové kapacity základních škol na území Prahy celkem 118 639 dětí, což je reálně o 11 tisíc míst méně oproti těm, které jsou uváděny v rejstříku škol a školských zařízení, těch je 129 662. V případě mateřských škol se jedná o rozdíl necelých 2 300 míst, kdy jako reálné městské části uvedly 40 563 dětí, přičemž v rejstříku škol a školských zařízení je uveden počet míst 42 820.

„Provedené průzkumy ukázaly potřebnost komunikace mezi úrovní městských částí a hlavního města Prahy, kdy čísla v rejstřících neodpovídala skutečným kapacitám škol. Dále také spolupráci mezi Prahou a Středočeským krajem při tzv. příjezdové turistice žáků. Spolupráce s vládní úrovní nám otevřela dveře ke změně v celostátním měřítku, ať už se jedná o vyhlášku o hygienických požadavcích na školní prostory anebo tolik potřebnou digitalizaci zápisu na střední školy. Děláme maximum pro to, abychom byli na zápisy v příštím roce připraveni, klíčové jsou investice do rozšíření kapacit škol,“ říká Antonín Klecanda, pražský radní pro oblast školství, sportu a volného času.

Na území Prahy také byly vytipovány objekty pro nové školské využití, a to Brandejsův statek v Suchdole, kde by mohlo vzniknout gymnázium, a Dominikánský dvůr v Praze 4, který poslouží pro speciální školu, případně pracoviště poradenského zařízení. Oba objekty vyžadují větší rekonstrukci a přístavbu, jsou památkově chráněny a nejsou nijak využívány.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.