Klemt (ODS): O další budoucnosti koalice bude zapotřebí jednat

01.06.2020 9:16

Po více jak roce a půl od výsledku komunálních voleb v roce 2018 a následném povolebním vyjednávání dochází ke změnám ve vedení Nového Města nad Metují.

Klemt (ODS): O další budoucnosti koalice bude zapotřebí jednat
Foto: ODS
Popisek: ODS

Dosavadní čtyřkoalici po názorovém rozchodu s dosavadním místostarostou zvoleného za občanské demokraty Liborem Hovorkou a rozdílných pohledech na rozvoj města a některé strategické projekty, zejména s nejsilnější koaliční stranou Volbou pro Nové Město (VPM), opouští koalici ODS. V pátek to koaličním partnerům oznámilo vedení strany a kompletní zastupitelský klub.

Stabilita novoměstské koalice začala slábnout v několika posledních týdnech. Kroky ODS k řešení situace v koalici začaly po posledním jednání městského zastupitelstva 14. května, na kterém bylo zjevné, že nejsilnější koaliční partner z VPM o změny ve fungování vedení města a přípravě zásadních projektů příliš nestojí.

Vše vyvrcholilo po jednání rady města 18. května, po kterém nestraník Miroslav Jarolímek dospěl k záměru post radního v nejbližší době opustit. Jarolímkovu rezignaci následně strana potvrdila v pátek 22. května. O den později strana oznámila názorový rozchod s dosavadním nestranickým místostarostou Liborem Hovorkou, který po vzájemné dohodě opustil zastupitelský klub ODS.

„V tento moment bylo více než zřejmé, že o další budoucnosti koalice bude zapotřebí jednat, protože ODS ztratila pozice ve vedení města. Jedinou reakcí nejsilnějšího koaličního partnera na tuto situaci bylo zaslání dopisu, ve kterém jsem obdržel výzvu k doplnění nového člena rady za odstupujícího Miroslava Jarolímka, což považuji za absolutní nepochopení vážnosti situace. I kdybychom nominovali nového radního, tak by změna ve fungování koalice a prosazování našich programových priorit nebyla možná,“ zdůvodnil odchod ODS předseda novoměstského sdružení Jiří Klemt.

Po odchodu ODS tak v koalici na novoměstské radnici zbývá Volba pro Nové Město, KDU-ČSL a Východočeši.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…