Klemt (ODS): O další budoucnosti koalice bude zapotřebí jednat

01.06.2020 9:16

Po více jak roce a půl od výsledku komunálních voleb v roce 2018 a následném povolebním vyjednávání dochází ke změnám ve vedení Nového Města nad Metují.

Klemt (ODS): O další budoucnosti koalice bude zapotřebí jednat
Foto: ODS
Popisek: ODS

Dosavadní čtyřkoalici po názorovém rozchodu s dosavadním místostarostou zvoleného za občanské demokraty Liborem Hovorkou a rozdílných pohledech na rozvoj města a některé strategické projekty, zejména s nejsilnější koaliční stranou Volbou pro Nové Město (VPM), opouští koalici ODS. V pátek to koaličním partnerům oznámilo vedení strany a kompletní zastupitelský klub.

Stabilita novoměstské koalice začala slábnout v několika posledních týdnech. Kroky ODS k řešení situace v koalici začaly po posledním jednání městského zastupitelstva 14. května, na kterém bylo zjevné, že nejsilnější koaliční partner z VPM o změny ve fungování vedení města a přípravě zásadních projektů příliš nestojí.

Vše vyvrcholilo po jednání rady města 18. května, po kterém nestraník Miroslav Jarolímek dospěl k záměru post radního v nejbližší době opustit. Jarolímkovu rezignaci následně strana potvrdila v pátek 22. května. O den později strana oznámila názorový rozchod s dosavadním nestranickým místostarostou Liborem Hovorkou, který po vzájemné dohodě opustil zastupitelský klub ODS.

„V tento moment bylo více než zřejmé, že o další budoucnosti koalice bude zapotřebí jednat, protože ODS ztratila pozice ve vedení města. Jedinou reakcí nejsilnějšího koaličního partnera na tuto situaci bylo zaslání dopisu, ve kterém jsem obdržel výzvu k doplnění nového člena rady za odstupujícího Miroslava Jarolímka, což považuji za absolutní nepochopení vážnosti situace. I kdybychom nominovali nového radního, tak by změna ve fungování koalice a prosazování našich programových priorit nebyla možná,“ zdůvodnil odchod ODS předseda novoměstského sdružení Jiří Klemt.

Po odchodu ODS tak v koalici na novoměstské radnici zbývá Volba pro Nové Město, KDU-ČSL a Východočeši.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Piráti vpluli do horké fáze eurokampaně, ve speciální Pinkáře vyráží na kontaktní tour

13:09 Piráti vpluli do horké fáze eurokampaně, ve speciální Pinkáře vyráží na kontaktní tour

Piráti odstartovali horkou fázi eurokampaně s heslem „Odvaha pro Evropu, Evropa pro tebe“. Cílí na s…