Knechtová (ANO): Obce a města nemohou bez pomoci vlády situaci zvládnout

02.09.2022 22:21

Projev na 36. schůzi Poslanecké sněmovny 2. září 2022 – Projednání návrhu na vyslovení nedůvěry vládě České republiky

Knechtová (ANO): Obce a města nemohou bez pomoci vlády situaci zvládnout
Foto: ANO
Popisek: Lenka Knechtová

Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane ministře,

já mám aktuálně na srdci dvě věci, a to jednak, že za třicet let fungování měst a obcí nastala letos poprvé situace, kdy zastupitelstva musí před koncem funkčního období najít ve schválených rozpočtech finance na zvýšené provozní příspěvky na rok 2002 (2022?), a to nejen pro příspěvkové organizace města, jako jsou základní a mateřské školy, kulturní střediska, knihovny, střediska volného času, ale obrací se na nás i sportovní kluby.

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16805 lidí

Důvodem je zvýšení cen energií v letošním roce nad rámec našich schválených rozpočtů. Je to proto, že nabídka je šestnáctkrát vyšší, než měly obce v roce 2021. A já se ptám - mohou situaci zvládnout obce a města bez pomoci vlády? Odpověď je jednoznačná - nemohou. Najít ve schváleném obecním rozpočtu po půlroce 30 milionů na dofinancování energií, to je realita, dnešní realita mnoha starostů. Žádám proto vládu o řešení cen energií pro obce a města, aby se obecní rozpočty nestaly pouze jedním transferem, a to na platby energií. Na spolufinancování projektů potom nemáme kde brát finance.

A co považuji za zásadní problém, je, že stát by měl především utvářet podmínky pro co největší hospodářskou konkurenceschopnost ekonomiky. K tomu má stát celou řadu nástrojů z oblasti fiskální politiky. Jsme však svědky zúžení narativu na prostou mediální pomoc občanům v nouzi. Neslyšeli jsme tak nic konkrétního o podpoře podnikání, o podpoře firem, o snižování veřejných výdajů, o redefinici komplexního daňového mixu nebo uvolnění trhu práce.

Státní politika se dle mého názoru zúžila na oblast sociální podpory, a to v současných a zejména v budoucích náročných podmínkách prostě nebude stačit. Tato vláda nám vlastně nabízí řešení ve formě šetření a snižování životní úrovně a nehodlá uchopit žádné další aktivní nástroje, které by podpořily růst.

Děkuju.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…