Knot (TOP 09): Jihočeši se mohou těšit na opravené silnice a nové obchvaty obcí a měst

20.12.2017 21:39

Rozpočet počítá s celkovými příjmy přesahujícími 15 miliard korun, celkovými výdaji přes 16,5 miliardy korun. Vzniklý schodek pokryjí finance z minulých let.

Knot (TOP 09): Jihočeši se mohou těšit na opravené silnice a nové obchvaty obcí a měst
Foto: TOP 09
Popisek: Josef Knot, místostarosta města Písek

„Chceme v našem kraji investovat a rozpočet s tím počítá téměř 706 milióny korun. Plánujeme nejen opravy krajských silnic a mostů, ale také průtahy i obchvaty obcí, financovat budeme další fázi úsporné varianty modernizace letiště, rekonstrukce se dočkají objekty sociální a zdravotní péče. Přesto se nebudeme zadlužovat. Peníze budeme čerpat z evropských titulů a spolufinancovat z rezerv,“ uvedl první náměstek hejtmanky Josef Knot (TOP 09).

Největší investicí do silnic bude rekonstrukce krajské silnice na Prachaticku III/14214, 14214 a 14125, včetně průtahu obcí Dub za 60 miliónů korun. Rekonstruovat se bude nakonec i průtah Čejeticemi a Protivínem. A obce Husinec i Němčice se dočkají obchvatu. „Dokončit chceme také českobudějovickou spojku ulic Milady Horákové a Strakonická, která konečně propojí obě největší českobudějovická sídliště a odvede dopravu z přetížených ulic Husova a O. Nedbala,“ dodal Josef Knot.

Krajské peníze získají také sociální a kulturní zařízení. Konkrétně Domov Libnič a CSS Empatie, který poskytuje služby lidem se zdravotním znevýhodněním, získá 45 miliónů korun a např. Domov pro osoby se zdravotním postižením Zběšičky 33 miliónů korun.

Klíčová je pro TOP 09 i oblast krajského školství. Jihočeskému kraji se daří získávat dotace na rekonstrukce i nové vybavení škol. Ty financuje především z integrovaného regionálního operačního programu a operačního programu životní prostředí.

„V roce 2017 se podařilo jihočeským školám uspět v evropských investičních projektech, zejména v IROP a OPŽP. Projekty budeme realizovat do konce roku 2018 v celkové částce převyšující 900 miliónů korun. Konkrétně z IROP se čerpá 630 miliónů korun na 49 projektů, přičemž dotace činí 85 procent z celkových nákladů, a z OPŽP financujeme 24 projektů v hodnotě 380 miliónů korun, tady dotace představuje 30 procent. Jako zástupci kraje tyto projekty z jeho rozpočtu spolufinancujeme a předfinancujeme,“ uvedl předseda Komise pro výchovu, vzdělání a zaměstnanost Pavel Klíma (TOP 09).

Krajští rozpočtáři přitom museli v druhé polovině roku 2017 řešit zásadní problém, který vyvolal dopad školské reformy na krajský rozpočet. „Na rozdíl od řady jiných krajů jsme rozpočtově zvládli zavedení inkluze. I včetně sanace výpadku financí na podpůrná opatření pro speciální školy. Náklady na platy asistentů pedagoga se kryly z rezerv, jejichž výši ale ministerstvo školství špatně nastavilo. To si vyžádalo dofinancování z peněz kraje. Zároveň se podařilo zajistit v časové tísni i navýšení tarifů nepedagogů od 1. července a navýšení platů pedagogů a nepedagogů od 1. listopadu, kdy MŠMT neposkytlo krajům plnou částku na toto navýšení, a na pokrytí zbývajících peněz jsme museli použít krajskou rezervu na přímé výdaje na vzdělávání. Za to je třeba školské rozpočtáře pochválit. Konec konců v tomto roce si krajští rozpočtáři opravdu užili populistické vrtochy vlády, která podobně navyšovala platy řidičům veřejné dopravy, aniž by krajům poslala peníze navíc,“ upozornil Pavel Klíma

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.