Knotek (ANO): Vláda selhala v boji s růstem cen energií. Lidem hrozí chudoba

05.04.2022 5:35

S rychlým růstem cen energií se celá Evropa potýká už od loňského roku. Česko nevyjímaje. Státy napříč EU proto už tehdy zavedly podpůrné mechanismy pro domácnosti i podnikatele. A právě česká cesta byla příkladná a efektivní.

Knotek (ANO): Vláda selhala v boji s růstem cen energií. Lidem hrozí chudoba
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Ondřej Knotek

Babišova vláda jako jedna z prvních v EU snížila daň, poplatek za soláry a připravila i další opatření. Ostatní země EU ji následovaly. Petr Fiala se ale vydal opačnou cestou a následky budou pro občany fatální.

Jen málokoho by ještě těsně po volbách napadlo, že Fialova „vláda změny“ nepůjde po pracně vyšlapané energetické cestičce. Kdo by taky v době krize razil strategii pokus-omyl. Jenže celá pětikoalice se řídí i po volbách programem Antibabiš, takže vládní ego dostalo přednost před podporou domácností, živnostníků i firem. Raději nechají lidi a firmy v problémech, než aby připustili, že to vláda hnutí ANO dělala a vymyslela dobře.

Členské země mají v oblasti podpory rozvázané ruce

V Evropě máme válku, která má na trh s energiemi velký vliv. Všichni se shodneme na tom, že ceny energií nemohou být důležitější než lidské životy. Přesto není možné ani v této situaci čekat, že si trh poradí sám. Neporadí.

Ekonomická, energetická i potravinová inflace nabírá na tempu a dodavatelské řetězce jsou postiženy výpadky a trh se potýká s nejistotou. Na firmy kromě inflace dopadají i následky sankcí uvalených na Rusko.

To, že domácnosti i firmy potřebují podpořit, řekla jasně i Evropská komise. Na začátku března představila balík opatření s názvem RePowerEU. Ten vedle daňových opatření nebo možnosti regulovat ceny energií rozvolňuje pravidla státní podpory. Zjednodušeně řečeno tak mají vlády členských zemí rozvázané ruce, a kromě jiných opatření mohou ze svých rozpočtů poskytnout přímou finanční podporu až 10 milionů korun nebo záruky a půjčky všem podnikatelům a firmám, které jsou v nesnázích. Pro energeticky náročná odvětví či specifické obory smí nově poskytnout podporu až do výše 1,25 miliardy korun.

Okolní země občany podporují, Fialova vláda přihlíží

Prakticky všechny státy EU se rozhodly pomoci domácnostem i firmám, jen česká vláda v zásadě nečinně přihlíží a používá zaklínadlo, že musí být pomoc adresná. To ale v praxi znamená, že pomoc není kvůli složitosti nastavených podmínek prakticky žádná. Nebo že by záměrem této vlády bylo ušetřit na lidech? Přitom na inflaci stát vybral mnohem více peněz na daních a emisních povolenkách. Je proto správné v této složité době tyto peníze vrátit lidem.

Česká ekonomika je jedna z nejstabilnějších a nejméně zadlužených v EU a může si podporu domácností, živnostníků i firem dovolit. A pokud by náhodou stát potřeboval dodatečné zdroje např. na investice, tak Česko má možnost získat ve formě velmi výhodných půjček až 350 miliard korun z fondu obnovy.

Sečteno podtrženo, naše vláda už dávno mohla lidem pomoci, jenže místo potřeb lidí neustále jen vysílá signály, hledá hlemýždím tempem „nová“ řešení, která jsou přitom už dávno na stole. Jestli s tímhle sterilním přešlapováním hodlá pokračovat, následky budou fatální. Ještě v říjnu jsme ve srovnání s ostatními státy Evropské unie měli nejmíň lidí ohrožených chudobou a sociálním vyloučením. Teď budeme rádi, když nebudeme v dalších letech na chvostu. Ale hlavně, že se ušetřilo.

Převzato z Profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…