Kobza (SPD): Vláda pohrdá důchodci

05.03.2023 16:07 | Komentář

Když stát potřebuje peníze, bere je chudým lidem. Oni jich sice mnoho nemají, ale zato je jich hodně. Důchodců je aktuálně zhruba 2,7 milionu. Vláda Petra Fialy chce teď pomoci našim seniorům, invalidům, vdovám, vdovcům a sirotkům. O jakou pomoc jde? O „pomoc“ učit je samostatnosti a snaze, jak ve vysokém věku, a mnohdy v těžkém zdravotním stavu přežít ve stavu příjmové chudoby a stále rostoucích cen jejich základních životních potřeb, energií a nedostatku léků.

Kobza (SPD): Vláda pohrdá důchodci
Foto: archiv
Popisek: Jiří Kobza

Proto, aby vláda nastartovala naše důchodce k této aktivitě, se v rámci jejího sociálního darwinismu ve smyslu „přežijí jen ti nejsilnější“ rozhodla jim sebrat každý rok (pro začátek) více než 7 000 korun. Zřejmě se jí zdá, že si naši důchodci žijí nad poměry.

A co na to sociologická data? Už v loňském roce žilo pod hranicí příjmové chudoby pouhých 43 procent osamělých důchodců a od té doby jejich počet slibně vzrostl. Čili, jde o skutečně nejvhodnější dobu k tomu zvýšit jejich tréningovou zátěž a dál utáhnout šrouby.

Proč šetřit na nesmyslných vládních výdajích, na koaličních pašalících typu Digitální agentury, na ministrech bez portfeje, na nekonečných počtech náměstků a placených poradců bez smysluplné pracovní náplně? Vždyť můžeme pustit žilou občanům, kteří z hlediska vlády neúměrně zatěžují náš skvělý sociální systém prakticky už tím, že vůbec ještě žijí. Jak si dovolují dožít se důchodového věku a pak ještě požadovat po státu vyplácení důchodů, když v průměru pracovalia odváděli daně a pojištění celý aktivní život?

Navíc je až neuvěřitelné, že ministr financí Stanjura, který tu jinak léta všechny poučuje, co se má jak správně dělat, nezanesl do návrhu státního rozpočtu na letošní rok ani jedinou korunu právě na mimořádnou valorizaci penzí, i když bylo zcela evidentní, že vysoká dvouciferná inflace bude stále realitou. On i předseda vlády Fiala navíc do poslední chvíle tvrdili, že na valorizační mechanismus se nesáhne.

Jsou dvě možná vysvětlení – buď jsou členové naší vlády neuvěřitelní amatéři a hlupáci, kteří neovládají základní abecedu správy rozpočtu a státu, a to bych si se svou vrozenou slušností tvrdit nedovolil (i kdyby to byla očividná pravda), anebo vláda od začátku plánovala, že nebude vůbec žádná valorizace. A to, že se nakonec milostivě uvolila dát důchodcům alespoň pár drobných hluboko pod jejich zákonným nárokem, tudíž možná musíme považovat za projev dobré vůle, altruismu a hlubokého sociálního cítění této vlády. V každém případě je to ukázkové vyhánění čerta ďáblem, flikování a improvizace, svědčící o tom, že v naší vládě, snad první od roku 1918, nesedí ani jeden ekonom.

Jak to vše dopadne, nám autoritativně odpoví až ústavní soud. Ale už teď víme s jistotou, že vláda důchodci pohrdá, protože takto hanebně se k nim nezachovala žádná exekutivní reprezentace nejen od roku 1989, ale i před ním.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.