Kobza (Úsvit): Zaměstnanost, nezaměstnaní a Drábkovy zločinné zákony

22.08.2014 6:30

V naší republice se ustálilo číslo registrovaných nezaměstnaných někde kolem 650-700.000 lidí. Představme si je na jednom místě, tak třeba celé Brno a okolí, které nemá do čeho píchnout.

Kobza (Úsvit): Zaměstnanost, nezaměstnaní a Drábkovy zločinné zákony
Foto: Archiv JK
Popisek: Jiří Kobza

Jako malý podnikatel si myslím, že bez Drábkových likvidačních zákonů, které postavily dřívější tzv. sousedské výpomoci a jednorázové (většinou ústní) dohody o provedení prací (…ty mi vykopeš pařez na zahradě a já ti dám za to 3 slepice…) mimo zákon, pod drakonicky likvidačními pokutami, by takové jednorázové zaměstnávání bylo daleko běžnější. Za stávajících zákonů je totiž velice riskantní někoho zaměstnat, a tak, i když bych rád dal někomu práci, nakonec to musím udělat sám. Ona minimální pokuta 250.000 za neexistenci písemné smlouvy (např. výpomoc typu: pohlídej mi na chvilku krám, já si odskočím – bez písemné smlouvy není přípustná) je opravdu likvidační pro většinu běžných živností. Jsem toho názoru, že tyto zákony poškozují naše občany hůře než živelné katastrofy a pan Drábek by měl být veřejně odsouzen nebo alespoň zostouzen.

Jednorázových prací je zejména na venkově spousta a mnoho lidí výpomoc přivítá nebo ji potřebují – posekat trávník, natřít plot, naštípat dříví. V ČR je kolem 12000 bezdomovců, ze kterých 2/3 jsou bez práce, nemluvě o armádě nezaměstnaných, kteří by si mohli takto přivydělat. Jenže Drábek, opilý mocí,  jim to zarazil, asi mu něco provedli, jinak tomu nerozumím. Celá tato opatření mají asi stejnou logiku jako pustit ze řetězu lichváře a exekutory. Stát na tom nic nevydělá,protože i kdyby, bující kontrolní aparát to stačí hravě spotřebovat,takže operovat státním zájmem, bilancí atd, je stejně logické jako argumentovat úplňkem.

Pro oživení ekonomiky potřebujeme právě ze všeho nejvíc zbavit se těchto šílených omezení, protože lidé, kteří si mohou vydělat, sice státu nic neodvedou, ale většinou po něm ani nic nechtějí (snad jen aby je nechal na pokoji).Mnoho těchto zákonů uniklo pozornosti veřejnosti a většina z nás by byla asi dost překvapená, kdyby je na nás úřady vytáhly. Nejen z tohoto pohledu by bylo potřeba změnit celkovou Drábkovu koncepci zardousení pracovního trhu na svobodnější systém.

Mgr. Jiří Kobza – člen grémia hnutí Úsvit za Středočeský kraj

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.