Kocmanová (Piráti): Chceme nižší zdanění menstruačních pomůcek

28.06.2023 4:31 | Tisková zpráva

Menstruační potřeby jsou pro řadu žen nutností. Ženy žijící na ulici, ve vyloučených lokalitách, samoživitelky, či nízkopříjmové rodiny s dospívajícími dívkami si ale menstruační pomůcky mnohdy nemohou dovolit.

Kocmanová (Piráti): Chceme nižší zdanění menstruačních pomůcek
Foto: Repro YouTube
Popisek: Pirátka Klára Kocmanová

Místo toho používají alternativy, které často nesplňují účel a mohou být i zdraví škodlivé. Mnoho států tak kvůli menstruační chudobě daňovou sazbu na dámské hygienické potřeby snižuje, či je distribuuje zdarma. V České republice je 21% sazba jednou z nejvyšších v Evropě. Piráti proto nadále prosazují, aby byly menstruační pomůcky v rámci vládního konsolidačního balíčku zařazeny do snížené 12% sazby DPH. Ministerstvo financí tento požadavek v mezirezortním připomínkovém řízení nevypořádalo, rozhodne se tudíž až hlasováním na vládě.

„Menstruace není volba. Žena si nevybírá, jestli se jí to zrovna hodí do rozpočtu. Menstruační pomůcky potřebuje skoro polovina společnosti a nemůžeme se tvářit, že si je můžou dovolit úplně všichni. Finanční dostupnost menstruačních pomůcek je proto základní předpoklad pro rovnost a důstojnost ve společnosti. Jejich dostupnost je klíčová také pro předcházení zdravotním rizikům, které může způsobovat používání různých alternativ, jako je třeba staré oblečení. V neposlední řadě se stává, že kvůli nedostatku menstruačních potřeb dívky vynechávají výuku ve škole, což má negativní dopad na jejich vzdělávání,” řekla pirátská poslankyně Klára Kocmanová.

Britský průzkum z roku 2017 ukázal, že každá desátá školačka v zemi nemá dost prostředků na nákup vložek nebo tamponů. V Česku statistická data o menstruační chudobě zatím chybí, situace se však nebude nějak zásadně lišit. Skotsko v návaznosti na to minulý rok schválilo, že vložky a tampóny budou zcela zdarma, poskytovat je budou místní úřady, školy a univerzity. Naopak v Česku je současné 21% zdanění menstruačních potřeb pořád jedno z nejvyšších v EU, z okolních států má vyšší zdanění pouze Maďarsko, které dámské hygienické potřeby daní 27% sazbou. Podstatně nižší zdanění mají pak ostatní sousední země – v Polsku je to 5 %, v Německu 7 %, na Slovensku 9,5 %.

„V České republice je menstruace jako téma stále tabu, o menstruaci se zkrátka nemluví. Hygienické potřeby nejsou žádný luxus, bez kterého se dá v praxi obejít, je to nutnost. Za mě je tedy v první řadě potřeba periodu destigmatizovat a někde začít. Proto by měl i stát podat ženám pomocnou ruku, zvlášť v době vysoké inflace. Snížení DPH na menstruační potřeby proto pokládám za důležité gesto,” uvedla Kocmanová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…