Kohout (VV): Všem těm, kteří zůstali ve straně, děkuji za jejich stabilitu a politickou prozíravost

10.09.2014 17:00

Členům strany a příznivcům

Kohout (VV): Všem těm, kteří zůstali ve straně, děkuji za jejich stabilitu a politickou prozíravost
Foto: VV
Popisek: Předseda Věcí veřejných Jiří Kohout

Vážení spolustraníci,

máme za sebou poměrně nestabilní období, které se projevilo na dalším úbytku lidí z našich řad a blíží se komunální volby. Všem těm, kteří zůstali ve straně a staví kandidátky do komunálních voleb, děkuji za jejich stabilitu a politickou prozíravost. Mají můj obdiv a velký dík za odvahu a politickou prozíravost. I já, jako komunální politik jsem řešil dilema, kdy jsem musel zvažovat negativa, které s sebou nese značka VV a porovnávat je s negativy související s odchodem ze strany a zahájení činnosti v jiném uskupení. Pro celostátní politiku je strana VV prozatím stranou, která politicky nepotáhne a nemá přidanou hodnotu. Po spojení s dinosaury a třech pučích lze postoje voličů v tomto ohledu pochopit. Přesto mé zvažování skončilo poměrně jednoznačně.

Protiváha k břemeni špatného renomé strany je odchod ze strany a vstup do jiné strany, hnutí či založení jiného uskupení. I já jsem, své doby, zvažoval puzení stranu opustit, nikoli jako předseda strany, ale jako řadový člen. Kritický byl puč Michala Babáka, kdy jsem rezignoval na všechny funkce ve straně a v klidu přemýšlel co dále. Kupodivu, právě odchodem lidí kolem Michala Babáka se vytvořil prostor pro obrodu strany. Možná se budete divit, kde se ten prostor vzal, ale je to poměrně jednoduché. Byl dokonán odchod těch, kteří se výrazně podepsali na pádu strany. Tím se otevřel prostor pro nové lidi a to rozhodlo.

Jsem znám jako člen Věcí veřejných, nepatřím k těm, kteří se vzdávají při první nakládačce a selhání strany vnímám i jako své selháni. To jsou premisy, ze kterých vycházím. Vše související s odchodem ze strany pak vnímám jako přiznání selhání, či prospěchářské touhy jít jednoduššími cestami rychleji za úspěchem. O VV padají různé spekulace doprovázené výrazy typu mrtvá strana, poškozená značka a atd. Navíc jste museli zaznamenat rezistenci potenciálních koaličních partnerů k Věcem veřejným. Je zjevná, byť již máme špatné období daleko za sebou. Bohužel nejjednodušší cestou jak získat lidi na své kandidátky, je zaujmout k VV nesmiřitelný postoj a využít tak naší slabosti. A přiznejme si, funguje to. Sice jde výhradně o marketingový tlak, ale ten je pro rozhodování lidí zásadní. K mé smůle, marketingové pohledy na práci politika či politické strany mne zdaleka míjí a politiku vnímám především jako službu lidem v dobrém i zlém. Cítím potřebu pomoci straně, protože tím zároveň pomáhám i sám sobě, jako politik a řeším zmiňované dilema. Cílem každého politického uskupení je přeci snaha dělat politiku poctivě a slušně a pro toto poslání není právní slupka, tedy příslušnost ke straně, tím podstatným a zásadním. Zásadní jsme my, lidé – my děláme stranu takovou, jaká je. Není to tak dávno, kdy jsem v Brně podepisoval zmocnění pro podpis kandidátní listinu Petru Quittovou, bývalou místopředsedkyni strany. Zůstala ve VV a staví kandidátku pod značkou VV. I přes letmý kontakt si jsem jist, že na problematiku odchodu z VV máme velmi blízký pohled. Její rozhodování nese, z mého pohledu, znaky vyzrálé političky a děkuji za něj. Pro vysvětlení mého vnitřního nastavení, jak dilema řešit, je velmi trefný citát jednoho známého a významného politika - Niccola Machiavelliho: „Obrať se čelem k svému osudu: buď se zlu vyhni - a nemůžeš-li se mu vyhnout, nes jej jako muž.“ K tomu jen krátce dodám, vlastně se ani osudu příliš vyhýbat nechci. Proto strana své postoje nemění, program zůstává v platnosti a k jeho podrobnějšímu vymezení, či změnám se sejdeme na podzim, kdy utichnou vášně vyvolané komunálními volbami.

Budeme měnit i stanovy. Domnívám se, že je nutné ukončit období pompéznosti strany a zredukovat předsednictvo strany, včetně dalších postů, které kladou vysoké nároky na aparát strany. Zřejmě budeme opět počítat šrámy na duši a neúspěšní kandidáti budou hořce litovat námahy, kterou tomu kolotoči věnovali, ale bude to konference klidného přemítání jak nejlépe vykročit. Je snaha opět připravit stranicky natolik zajímavá témata, že osloví voliče a umožní nám opět získat ztracenou důvěru. Nezapomeňte, stále jsou připraveni pomoci naši dva poslanci a zbylý aparát strany. Pokud se budeme komunální politice věnovat celé volební období, staneme se respektovanými politiky a bude zcela jedno, zda jsme v zastupitelstvu přímo, či jen občansky hájíme zájmy veřejnosti. Další pokus o dobytí zastupitelstev nás čeká v roce 2018 a již bude mnohem úspěšnější a bez té vlny negace, kterou si musíme vytrpět dnes. Všem zbylým straníkům děkuji a námahu, kterou straně věnujete.

Předseda strany Jiří Kohout

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kohajda (KDU-ČSL): Myslíte, že se vás důchodová reforma netýká? Jste si jistí?

12:16 Kohajda (KDU-ČSL): Myslíte, že se vás důchodová reforma netýká? Jste si jistí?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.