Kohoutová: Představitelé MPSV stále zapomínají na osoby se zdravotním znevýhodněním

24.11.2013 20:44

Ministerstvo práce a sociálních věcí chlácholí lidi se zdravotním postižením a tvrdí, že se nemusejí bát o své pracovní uplatnění.

Kohoutová: Představitelé MPSV stále zapomínají na osoby se zdravotním znevýhodněním
Foto: modrenoviny.cz
Popisek: Poslankyně Lenka Kohoutová

Představitelé resortu práce a sociálních věcí však stále zapomínají na osoby se zdravotním znevýhodněním, pro tuto skupinu stále chybí aktualizovaná legislativní norma, která měla vejít v platnost ještě tento rok, aby se tisíce lidí neobjevily na seznamech uchazečů úřadů práce. Statut osoby zdravotně znevýhodněné platí do konce roku 2015, ale další lidé se lékařsky neposuzují a nejvíce těchto statutů končí na konci tohoto roku.

"Přijde mi to jako kouřová clona, kterou MPSV vytváří, aby zakrylo problém, který bobtná již od začátku září. Ještě na plénu Poslanecké sněmovny jsem upozorňovala, že je nutné situaci kolem osob se zdravotním znevýhodněním legislativně řešit. Hovoříme o lidech, kteří nepobírají invalidní důchod, ale jejich zdravotní stav jim neumožňuje plné nasazení během celé pracovní doby. Jsou to například lidé s těžší formou astmatu či dalšími zdravotními handicapy, kteří potřebují upravený pracovní režim či častější přestávky. Ještě v září se poslanci ČSSD bili v prsa, že pochopitelně problém vyřeší do konce roku. Bohužel však není ustavena nová vláda, Poslanecká sněmovna zasedne až v příštím týdnu a naše budoucí vládní poslance zajímají více problémy, které mají sami se sebou, než lidé, kteří postupně rozšíří seznamy nezaměstnaných na úřadech práce. Někteří politikové před volbami vykřikovali, že bude fungující stát, a další, že makají. Zatím jsme se ani jednoho nedočkali. O to méně se o celou situaci stará současný ministr v demisi František Koníček. Mohl situaci napravit alespoň vyhláškou, stanovit dostatečné překlenovací období a stávající statuty osoby zdravotně znevýhodněné prostě do konce roku 2015 prodloužit. Je nepřípustné brát situaci na lehkou váhu, pokud zákonodárci nezačnou rychle jednat, budou počty lidí se zdravotním znevýhodněním hledajících zaměstnání narůstat. Proto budu na příslušné představitele opětovně apelovat a věřím, že mé argumenty vyslyší. Pokud se tak nestane, jsem připravena patřičný návrh připravit a přes kolegy z klubu ODS předložit," popisuje situaci kolem zaměstnávání osob se zdravotním znevýhodněním Lenka Kohoutová z ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…