Kohoutová: Vláda v demisi láme vaz tisícům zaměstnanců a zaměstnavatelů

08.09.2013 17:46

Vláda v demisi a Senát si zdravotně znevýhodněné občany přehazují jako horkou bramboru.

Kohoutová: Vláda v demisi láme vaz tisícům zaměstnanců a zaměstnavatelů
Foto: modrenoviny.cz
Popisek: Poslankyně Lenka Kohoutová

Na vině je novela zákona o zaměstnanosti, která díky návrhu Lenky Kohoutové měla navrátit statut zdravotního znevýhodnění zpět do legislativy. K tomu však nedošlo, všechny strany byly natolik uhranuty co nejdřívějším rozpuštěním sněmovny, že kromě ODS navrhovanou novelu nepodpořil nikdo. Proto teď hrozí, že tisíce lidí přijdou ke konci roku o pracovní místo.

„Těžko se mi to hodnotí. Na plénu sněmovny jsem upozorňovala na to, co hrozí v souvislosti s předkládaným zákonem a osobami zdravotně znevýhodněnými v případě jeho nepřijetí. Rovněž jsem říkala, že je děsivá chyba rozpustit sněmovnu před dokončením legislativního procesu, přitom jsme pohodlně mohli dodělat svou práci a poté se rozejít, vyhlášený termín předčasných voleb by to nijak neohrozilo,“ komentuje nepříjemnou situaci specialistka na sociální politiku ODS Lenka Kohoutová.

Senátoři nechtěli normu přijmout a spoléhali na využití zákonného opatření, které jim umožňuje ve výjimečných případech vyhlašovat zákony i bez Poslanecké sněmovny, jež je standardně nedílnou součástí legislativního procesu. Ani tento nástroj však lidem, kteří nemají nárok na invalidní důchod, ale kvůli svému zdravotnímu stavu potřebují individuální přístup a různé úlevy, nepomůže.

„Je to hloupost, varovala jsem, že cesta zákonného opatření je ústavně nepřijatelná, teď na to jako zázrakem přišli i zástupci vlády a Senátu. Člověk nemusí být Nostradamus, aby obdobný vývoj předpověděl, o to více mne mrzí, že před pár týdny k němu byli téměř všichni poslanci slepí. Je nutné, aby si nově zvolená Poslanecká sněmovna vytkla jako legislativní prioritu právě osoby zdravotně znevýhodněné. Jinak zlámeme vaz tisícům zaměstnanců a zaměstnavatelů a to je pro mě nepřijatelné,“ uzavírá Lenka Kohoutová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.