Kolaja (Piráti): Europoslanci podpořili výzvu k dočasnému zrušení patentů

25.02.2021 13:21

Skupina europoslanců podpořila otevřený dopis, určený Evropské radě a Komisi, vyzývající k přechodnému zrušení patentových omezení na očkovací látky a další pomůcky, spojené s bojem proti covidu-19.

Kolaja (Piráti): Europoslanci podpořili výzvu k dočasnému zrušení patentů
Foto: pirati.cz
Popisek: Marcel Kolaja

Například vakcínu proti covidu-19 by pak mohla vyrábět jakákoli firma na světě, a zvýšila by se tak její dostupnost zejména v chudších zemích. Dopis podepsal také pirátský místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja. Situací kolem pandemie covidu-19 se dnes zabývá Evropská rada.

„Pokud Indie, Jihoafrická republika a další země nedokáží zajistit dostupné a včasné očkování, bude virus nadále mutovat a pandemie se nikdy nezbavíme,“ říká Kolaja. Dopis je reakcí na neschválený návrh, určený Světové obchodní organizaci (WTO) z letošního února. Ten požadoval dočasné upuštění od patentů nejenom na očkovací látky, ale také na související diagnostiku, terapeutiku, ošetření či na osobní ochranné prostředky.

Anketa

Máte důvěru v Jana Hamáčka? (Hlasování od 25.2.2021)

16%
84%
hlasovalo: 15025 lidí

Dopis, který podpořila asi stovka europoslanců, připomíná, že už od začátku pandemie celý svět uznává potřebu zajistit otevřený přístup ke zdravotnických technologiím pro boj s nemocí covid-19. „Navzdory snaze Evropské komise a několika hlav států vnímat přípravky proti covid-19 jako globální veřejné statky se to dosud nepromítlo do reálných skutečností. Opozice Evropské unie proti výjimce z dohody TRIPS tak představuje riziko prohloubení nebezpečného rozdílu mezi severem a jihem,“ uvádí europoslanci v dopisu.

„Rozhodnutí o dočasném zrušení patentů by znamenalo zásadní a velmi potřebný akt solidarity pro naše partnerské země. V konečném důsledku by navíc vedlo k potlačení pandemie v globálním měřítku. Souhlasím v tomto s šéfkou Evropské komise, která opakovaně uvedla, že nejsme nikdo v bezpečí, dokud nejsou v bezpečí všichni,“ říká Kolaja.

Iniciativu aktuálně podporuje více než sto zemí, několik agentur OSN a také mezivládní organizace. Evropská unie společně s Velkou Británií, USA, Kanadou, Japonskem a dalšími bohatšími státy jsou však proti. Nejnovější studie naznačují, že nejchudší země nedosáhnou kolektivní imunity dříve než v roce 2024.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

12:12 Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou schválili…