Kolaja (Piráti): Europoslanci schválili nová pravidla pro lepší informovanost spotřebitelů

21.01.2024 22:01 | Tisková zpráva

Ekologický nebo klimaticky neutrální. To jsou jen některé z nálepek, která dnes firmy lživě používají pro přesvědčení zákazníků, že jejich produkty nepředstavují zátěž pro životní prostředí. To už nebude díky schváleným pravidlům možné.

Kolaja (Piráti): Europoslanci schválili nová pravidla pro lepší informovanost spotřebitelů
Foto: pirati.cz
Popisek: Marcel Kolaja

Nově budou moci být takto označené pouze výrobky, které projdou certifikací. Podle europoslance a kvestora Evropského parlamentu Marcela Kolaji umožní pravidla zákazníkům, aby dělali skutečně informovaná rozhodnutí.

“Prakticky každá značka oblečení má dnes svou “udržitelnou” kolekci. Spousta firem zase vydává své zboží za klimaticky neutrální na základě takzvaných offsetů, neboli schémat, které mají kompenzovat uhlíkovou stopu. Bohužel, ne vždy jsou tato tvrzení založená na realitě. Často to je jen způsob, jak na produkt nalepit o řád vyšší cenovku a ještě tím přilákat zodpovědné zákazníky,” popisuje Kolaja, který v Evropském parlamentu působí ve výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů (IMCO).

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26569 lidí

Takové jednání podle něj představuje neodpustitelné klamání spotřebitelů. Proto Evropský parlament schválil legislativu, která jej zařadí na seznam zakázaných obchodních praktik. “Pokud budou firmy tvrdit, že je jejich zboží ekologické, budou to muset dokázat. “Udržitelnost” už nebude jen líbivá nálepka, kterou může každý používat bez jakéhokoliv faktického základu. Takže zákazníci, kteří chtějí investovat do zdraví naší planety, budou mít jistotu, že tak skutečně činí. Pravidla se budou týkat i právě offsetů. Ty totiž představují šedou zónu. Třeba investigace deníku Guardian ukázala, že řada offsetových schémat životnímu prostředí nejen nepomáhá, naopak ho ještě víc ničí,” dodává.

Směrnice o posílení postavení spotřebitelů pro ekologickou transformaci navazuje na další evropské legislativy pro udržitelnější spotřebu, jako je právo na opravu nebo směrnice o ekodesignu. “U vybraných typů výrobků totiž zavádí takzvané skóre opravitelnosti, díky kterému budou zákazníci už při nákupu vědět, jak snadné je zboží opravit. A tak nebudou překvapeni, když se zboží rozbije a oprava nebude možná,” říká Kolaja.

Schválený text je kompromis, na kterém se v takzvaných trialozích domluvil Evropský parlament spolu s Evropskou komisí a národními vládami. Ty nyní budou mít dva roky na to, aby jej zavedly do svých právních řádů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…