Kolaja (Piráti): Evropský parlament schválil právo na opravu

22.11.2023 19:05 | Tisková zpráva

Evropský parlament podpořil takzvané právo na opravu. Nová pravidla mají spotřebitelům umožnit, aby si zboží s drobnými kazy nechávali častěji opravit namísto toho, aby jej rovnou vyhodili.

Kolaja (Piráti): Evropský parlament schválil právo na opravu
Foto: pirati.cz
Popisek: Marcel Kolaja

Výrobci budou například muset poskytovat náhradní díly i nezávislým opravnám, v každé členské zemi vznikne platforma, která propojí zákazníky a opraváře. Návrh nyní míří do trialogu.

„Pro spotřebitele je dnes mnohdy jednodušší rozbité zboží vyhodit, než ho nechat opravit. A to i v případě, že jde jen o drobnou závadu. Výsledkem je jednak zbytečné utrácení, jednak tuny odpadu, které zatěžují životní prostředí. Podle odhadů dnes Evropané přichází kvůli zbytečnému vyhazování zboží až o 12 miliard euro ročně, vyprodukují při tom 35 milionů tun odpadu. Obojímu přitom lze poměrně snadno předejít,” popisuje europoslanec a kvestor Evropského parlamentu Marcel Kolaja, který působí ve výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů (IMCO).

Anketa

Líbily se vám letošní oslavy 17. listopadu?

3%
86%
hlasovalo: 15471 lidí

Legislativa zavádí pravidla, která mají v průběhu záruční lhůty motivovat k většímu množství oprav namísto výměny zboží, po záruční lhůtě pak mají usnadnit přístup k opravám.

„Právo na opravu, které jsme dnes v Evropském parlamentu schválili, se týká třeba spotřebičů, jako jsou pračky a ledničky, ale také televizí, mobilů nebo jízdních kol. Přináší pro evropské spotřebitele mimo jiné snadnější opravy výrobků, které se jim porouchají po vypršení záruční lhůty. Výrobci totiž budou muset poskytovat náhradní díly i nezávislým opravářům. A nebudou už smět odmítnout zboží opravit jen proto, že předtím prošlo neautorizovaným servisem,” dodává Kolaja.

Právo na opravu je důležitým aspektem přechodu na takzvané oběhové hospodářství, které má zajistit efektivnější využívání zdrojů. Legislativa zavádí povinnosti i pro členské státy. Ty budou muset zajistit, aby v každém z nich vznikla online platforma, která spotřebitelům umožní snadno vyhledat opraváře v jejich okolí. „Právo na opravu také přináší lepší dostupnost oprav. Takže už se nestane, že si lidé budou muset vybrat mezi vyhozením zboží a cestováním do vzdálené autorizované opravny v republice,” vysvětluje Kolaja.

Evropský parlament volá po vzniku práva na opravu po dobu více než deseti let. Legislativa nyní vstoupí do vyjednávání s národními vládami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…