Kolaja (Piráti): Peníze z rozpočtu Evropské unie půjdou studentům nebo na klima

19.10.2023 13:32 | Tisková zpráva

Piráti podpoří navýšení rozpočtu Evropské unie na rok 2024 o 6,3 miliardy eur, na celkový objem 195,7 miliard eur. Peníze navíc mají jít například do programu Erasmus, na výzkum či na kontrolu dotačních podvodů.

Kolaja (Piráti): Peníze z rozpočtu Evropské unie půjdou studentům nebo na klima
Foto: pirati.cz
Popisek: Marcel Kolaja

Nová verze rozpočtu počítá také s navýšením humanitární pomoci ale i podpory občanů v krizi životních nákladů. Na finální verzi rozpočtu se musí ještě dohodnout Rada EU spolu s Parlamentem a Evropskou komisí. 

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31658 lidí

„Podařilo se nám vyjednat rozpočtové navýšení programu Erasmus o 100 milionů eur oproti původnímu návrhu, což považuji za obrovský úspěch. Nejlepší investice jsou totiž ty, které směřují do budoucnosti. Dnes sice díky programu Erasmus+ vyjíždí do zahraničí pravidelně více než 600 000 mladých ročně. Kvůli zvyšujícím se životním nákladům ale aktuální stipendia nejsou dostatečná, proto je potřeba je zvýšit,” vysvětluje europoslanec a kvestor Evropského parlamentu Marcel Kolaja, který je i členem výboru pro kulturu a vzdělávání.

Jako investici do budoucna vnímá Kolaja také úspěšné navýšení rozpočtu Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO). „Každé euro, které do úřadu dáme, se nám vrátí hned čtyřikrát. Veřejný žalobce totiž vyšetřuje finanční a dotační podvody, kvůli kterým dnes rozpočet Evropské unie ztrácí stovky miliard euro ročně. Neměli bychom ale zůstat jen u peněz, za Piráty dlouhodobě usilujeme také o posílení pravomocí úřadu,” dodává Kolaja.

Mezi další priority rozpočtu patří změna klimatu, krize životních nákladů a rostoucí humanitární potřeby ve světě.

„Události, které se v Evropě za posledních pár let odehrály, jasně naznačují, že Evropa potřebuje silný rozpočet, který ochrání Evropany před lecjakou krizí menších i větších světových rozměrů. Abychom toho ale dosáhli, potřebujeme revizi současného víceletého finančního rámce. Revidovaný rozpočet musí kromě dočasných krizí brát ohled i na ty dlouhodobé, jako je klimatická krize, genderově podmíněné násilí nebo krize bydlení a rostoucích nákladů na život. Zároveň podporujeme programy na vývoj a inovaci, jako je Horizon, LIFE nebo Erasmus, které do budoucna zajistí, že Evropa bude schopna těmto krizím lépe čelit a zároveň bude konkurenceschopná,” vysvětluje europoslanec a předseda Evropské pirátské strany Mikuláš Peksa, který působí ve výboru pro rozpočtovou kontrolu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…