Kolaja (Piráti): Zpoplatněním testu na covid diskriminujeme při cestování nenaočkované

12.05.2021 11:15

Úvahy ministerstva zdravotnictví zpoplatnit antigenní testy jsou v rozporu s pozicí europarlamentu k tzv. covid pasům. Do ní se pirátským europoslancům podařila prosadit výzva, aby členské státy testy na covid-19 poskytovaly zdarma. V opačném případě by podle Pirátů totiž šlo o diskriminaci těch občanů, kteří se dosud nenaočkovali a přesto chtějí cestovat.

Kolaja (Piráti): Zpoplatněním testu na covid diskriminujeme při cestování nenaočkované
Foto: pirati.cz
Popisek: Marcel Kolaja

„Od začátku říkáme, že covid certifikát nesmí být nástroj, jak někoho diskriminovat. Proto doufám, že i národní vlády budou nakonec souhlasit s pozicí Evropského parlamentu, podle které mají být testy na covid-19 zdarma. Očkování je přeci také zadarmo,“ vysvětluje pirátský místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

Pokud by Česko i navzdory schválenému nařízení antigenní testy zpoplatnilo, hrozila by mu podle Kolaji žaloba. „Evropská komise by mohla s Českou republikou zahájit tzv. řízení o nesplnění povinnosti, které by v poslední fázi mohlo skončit i sankcemi,“ varuje Kolaja. Ten zároveň připomíná, že také veškeré národní certifikáty, které členské státy zavedou například pro vstup do restaurací, musí být podle nařízení propojitelné s evropskou variantou. „Cílem je vyhnout se opět diskriminaci ale i fragmentaci, a mít silnou evropskou ochranu údajů, kterou společný certifikát i díky našemu tlaku nakonec zaručuje,“ dodává.

Nařízení dosud není v platnosti, ještě ho musí schválit členské státy a europarlament v trialogu. Očkovací centra a lékaři by měli očkovací pasy začít vydávat v červnu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL