Kolář (TOP 09): Rusové nám ukradli kus území Stromovky

21.08.2023 17:01 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Rusku a výročí 21. srpna 1968.

Kolář (TOP 09): Rusové nám ukradli kus území Stromovky
Foto: Screen Prima CNN
Popisek: Ondřej Kolář na Prima CNN

Tak tady máme výročí srpnové invaze a já bych při té příležitosti zmínil jednu dost šílenou památku na tuhle smutnou událost – ukradený kus území Stromovky.

Právě po 21. srpnu 1968 si Sověti pojistili nejen politický vliv v Československu, ale stejně násilně taky kusy území kolem své ambasády. Tu pak obehnali zdí – a nazdar. Ta šílenost spočívá v tom, že z pohledu mezinárodních úmluv je jedno, že ten kus území prostě ukradli, teď je to součást jejich ambasády a vztahuje se na něj vídeňská úmluva.

Neumím si moc představit, jak s touhle konkrétní věcí naložit, ty nápady na boření zdi jsou spíš UFO. S čím ale můžeme něco dělat, jsou všechny ty ostatní zabrané domy v Bubenči. K těm přišli rusové na základě smluv se socialistickými vládami. Tam je to vypořádání se o dost snazší, protože tyhle domy a pozemky pod diplomatickou ochranu nespadají.

Nějak se mi nedaří smířit se s tím, že to takhle necháme a budeme v Malé Moskvě na Praze 6 trpět lidi, kteří jsou bezpečnostním rizikem, byty, kde nevíme, co se děje, a prostě obecně přehlížet historické křivdy i aktuální dění.

Takže i přes léto pracuju na tom, aby se to změnilo. Po schůzkách se všemi, kterých se tohle téma týká (tedy vyjma rusů) aktuálně pracujeme na tom, jestli je možné celou tuhle záležitost vyřešit nějakým zákonem.

Sověti nám ukradli kus Stromovky na sílu, rád bych je o „državy“ v Bubenči připravil pěkně systémově. Držte palce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak primitivní lidé by vůbec neměli mít možnost se projevovat veřejně! , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesathene , 21.08.2023 18:52:01
Lidem jako je Kolář, Novotný chybí soudnost!

|  5 |  0

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…