Kolářík (Piráti): Většina ukrajinských dětí v ČR bude do škol umístěna úspěšně

31.08.2022 19:44 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k ukrajinským dětem v českých školách.

Kolářík (Piráti): Většina ukrajinských dětí v ČR bude do škol umístěna úspěšně
Foto: Piráti
Popisek: Lukáš Kolářík

Začíná škola a já jsem zaznamenal obavy mnoha rodičů, kteří slyšeli křičícího Okamuru nebo Babiše, že kvůli ukrajinským dětem nebude dostatek míst pro "naše lidi". Jak je to ve skutečnosti?

Do škol v září nastoupí mnohem nižší počet ukrajinských žáků, než kolik původně odhadovaly krizové scénáře. Uprchlíci se totiž průběžně vrací na Ukrajinu a přesunují se v rámci EU.

Většina ukrajinských dětí v ČR bude do škol umístěna úspěšně, aniž by blokovala kapacity pro ostatní. Problémy mohou nastat spíše v lokalitách, jako je Středočeský kraj či Praha, kde jsou ale kapacity škol problémem dlouhodobě (třeba na Praze 5 provozuje starostka Zajíčková za ODS vlastní soukromou školu, která sídlí v nemovitosti městské části - Pražané a Středočeši, podobným praktikám můžete na podzim vystavit v komunálních volbách STOPku).

Stát se na situaci s nástupem ukrajinských dětí připravuje delší dobu. Zákony Lex Ukrajina 1 a Lex Ukrajina 2 výrazně zjednodušily posilování kapacit škol tak, aby byl systém schopen děti ukrajinských uprchlíků pojmout. Ministerstvo školství také pomohlo připravit řadu integračních a jazykových kurzů, kterých již využilo na 30 tisíc ukrajinských dětí.

Není se třeba ničeho bát. Já jsem naopak hrdý na to, jak naše děti k dětem z Ukrajiny přistupují a velmi mě těší i to, jak se děti, vystavené válečnému stresu, učí rychle česky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce