Kolínská (SZ): IPR Praha otevře své účetnictví veřejnosti

12.09.2016 16:32

Institut plánování a rozvoje Prahy (IPR Praha) od 15. září zveřejní na svém webu informace o veškerých svých výdajích. „Dobře fungující demokracie potřebuje důvěryhodné a transparentní instituce. Proto jsme se rozhodli naše hospodaření otevřít k nahlédnutí komukoli, kdo o to bude mít zájem,“ říká Petr Hlaváček, ředitel IPR Praha.

Kolínská (SZ): IPR Praha otevře své účetnictví veřejnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petra Kolínská (SZ)

Údaje o hospodaření institutu budou zveřejněny v aplikaci Supervizor, kterou vytvořilo Ministerstvo financí. Aplikace má za úkol přehledně a jednoduše ukázat, za co organizace utrácí. Zájemce o informace může nahlížet do veškerých faktur, které institut proplatil. Ty budou vždy přiřazeny k příslušné sekci IPR Praha. Zároveň bude k dispozici i přehled dodavatelů s údajem o celkové fakturaci. „Počítáme s tím, že údaje budeme aktualizovat jednou za měsíc,“ vysvětluje Hlaváček.

„Jsem ráda, že Institut plánování a rozvoje jde příkladem ostatním příspěvkovým organizacím města. Zpřístupňování informací o výdajích posiluje důvěru – a současně je i prevencí před utrácením bez rozumných cílů,“ říká náměstkyně primátorky Petra Kolínská. „Co se týče výdajů, všichni zároveň víme, že co je nejlevnější, není vždy nejlepší. O to více je potřeba transparentnost – díky kompletním údajům si veřejnost může udělat jasnější obraz o tom, jak zodpovědně instituce přistupuje ke svému hospodaření.“

Aplikace Supervizor v roce 2015 získala první místo v soutěži Fondu Otakara Motejla Společně otevíráme data. Nejprve sloužila pro zveřejnění a vizualizaci dat, týkajících se hospodaření Ministerstva financí. V dubnu 2016 pak ministerstvo zveřejnilo zdrojový kód softwaru a aplikaci tak mohou ke zveřejnění svých dat využívat i další instituce. IPR Praha získal za otevírání dat v roce 2014 druhé místo v soutěži OTEVŘENO X ZAVŘENO za mapové aplikace a také cenu od firmy Arcdata za přínos v oblasti zpřístupňování geoinformací.

Co jsou to Open data?

Jedná se nejčastěji o data veřejné správy, může jít ale i o data z univerzitních výzkumů nebo jednotlivců. Data musí být dostupná online s co nejmenšími technickými překážkami a může jít například o geografická data, tabulky nebo textové dokumenty. Zároveň by měly tyto informace být strojově čitelné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.