Kolínská (Trojkoalice): Konečně máme 'kuchařku' pro soutěžení kvalitních návrhů

21.06.2016 19:51

Rada hlavního města schválila principy postupu při zadávání řízení na veřejná prostranství a postupu pořádání soutěží o návrh v oblasti architektury, urbanismu a krajinářství. Pro hodnocení návrhů bude nově zásadní nikoliv cena návrhu, ale kvalita návrhu, dále projektová dokumentace a předchozí úspěchy autorského týmu.

Kolínská (Trojkoalice): Konečně máme 'kuchařku' pro soutěžení kvalitních návrhů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petra Kolínská (SZ)

„Jde o manuál, jakousi kuchařku pro soutěžení kvalitních návrhů na revitalizace ulic, náměstí nebo při projektování mostů a dalších veřejných staveb. Cena nebude jediným a hlavním kritériem. Nyní máme celý proces dotažený do konce pro jednotlivé investory, kteří budou chtít stavět určitou stavbu například most, nebo budou chtít realizovat celou třídu jako například Vinohradskou nebo Bělohorskou. Budou totiž mít určitý manuál jak postupovat tak, aby hlavním kritériem nebyla cena, ale kvalita návrhu a zkušenosti týmu, který městu umí podat nejen ideový návrh a krásné obrázky, ale hlavně projektovou dokumentaci, podle které se dá stavět. Je to vydání se novou cestou,“ řekla náměstkyně primátorky Petra Kolínská.

Váha kritérií se jak u soutěží, tak u zadávacích řízení odvíjí od celkové částky investičních nákladů na realizaci, u zakázky kde celková výše investičních nákladů nedosáhne 500 milionů korun bez DPH, je rozdělení váhy kritérií: 60 % celková kvalita návrhu, 30 % předpokládaná cena realizace, 10 % nabídková cena za projektové práce. U zakázky, kde je výše celkových investičních nákladů rovna nebo vyšší 500 milionům korun bez DPH, je to 50 % celková kvalita návrhu, 40 % předpokládaná cena realizace návrhu, 10 % nabídková cena za projektové práce.

„Zadavatel tak získává možnost více ovlivnit budoucí podobu či funkční a účelové prvky záměru. Tyto principy jsou pro hlavní město důležité, protože v minulosti soutěží proběhla řada, ale vždy uvízly trochu v půli cesty, protože se moc nevědělo, jak postupovat dále,“ doplnila Kolínská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…