Kolovratník (ANO): Česko by mělo chránit své ovzduší. Máme plán

03.01.2019 6:35

Tvrdím, že každý politik, který je placen z veřejných peněz by měl nejen naslouchat potřebám občanů, ale zároveň je informovat i o tom, co ve své pracovní době dělá a na čem pracuje. Osobně se téhle zásady držím a na rozdíl od některých „pracovitých“ poslanců z našeho kraje, si každý z Vás může na mém webu nebo sociálních sítích přečíst, co jsem vlastně letos všechno (ne)dělal. A v tomhle budu jednoznačně pokračovat.

Kolovratník (ANO): Česko by mělo chránit své ovzduší. Máme plán
Foto: ANO.cz
Popisek: Martin Kolovratník

Dnes bych se s Vámi rád podělil o pocity a informace z nedávné schůzky, na které jsem se potkal s eurokomisařem Karmenem Vellou, který se věnuje oblasti životního prostředí. Není asi potřeba dlouze psát o tom, že životní prostředí ve kterém žijeme,  je jedním z největších darů, které nám matka příroda nadělila. Bohužel někteří lidé okolo nás si neuvědomují, že máme jenom jednu planetu a jinou mít nebudeme… škoda ale házet hrách na zeď.

S eurokomisařem Karmenem Vellou jsme se setkali společně i s odborníky na životní prostředí. Mám rád schůzky, které nejsou o prázdných slovech, ale naopak! Když vážně řešíte konkrétní věci, které mají jasné výsledky. A tohle byl přesně ten případ. Společně s kolegy z EU jsme mluvili o problémech, které nás v Česku trápí. Třeba o dopravě, která je v Česku jedním z největších znečišťovatelů ovzduší. Na tomhle musíme dost zapracovat a změnit to. Můžu Vám slíbit, že budu bojovat za přesun nákladní dopravy z našich silnic na železnice.

Není to ale všechno a samozřejmě to není jenom o dopravě. Upřímně přiznávám, že mě třeba vyděsila interaktivní mapa zachycující znečištění ovzduší, podívejte se sami ZDE. Mapa ukazuje live data ze stovek stanic měřících kvalitu ovzduší. Asi nikdo nemůže rozporovat, kde je hranice mezi čistým a znečištěným – bohužel to je mezi „západní Evropou“ a námi. Tohle se mi nelíbí a rozhodně nejsem sám!

Osobně si z debaty s eurokomisařem odnáším to, že v dopravě jsou před námi velké výzvy, které mohou pomoci. Větší podíl elektromobilů a hybridů, podpora vodíkového pohonu, ale i inovativních řešení, jako je řízení dopravy vedoucí k snížení kongescí a zvýšení efektivity (čtěte obsazenosti) hromadné dopravy.  Jsou věci, na kterých už teď pracujeme, cítím ale, že musíme přidat.

Konkrétním krokem může být podpora elektromobilů. Rozhodně bychom neměli jít cestou dotací, které akorát pokřivují trh, ale můžeme pro tyto moderní vozy zavést nová a motivační opatření. Jedním z nich jsou například ekologické SPZ, které jsem do silničního zákona prosadil letos a které začínají fungovat v reálném provozu.

A co Vy? Máte také nápady, jak zlepšit naše životní prostředí? Napište mi ho. Rád ho s Vámi proberu a budu se jím inspirovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace