Kolovratník (ANO): Poloha Pardubic umožňuje propojení železniční, silniční, vodní a letecké dopravy

05.03.2019 8:39

Komentář na facebookovém profilu k projektu Dopravního uzlu Pardubice.

Kolovratník (ANO): Poloha Pardubic umožňuje propojení železniční, silniční, vodní a letecké dopravy
Foto: ANO.cz
Popisek: Martin Kolovratník

Dopravní uzel Pardubice. O tomhle projektu jste už museli slyšet. Jedná se o vizi, která by v blízké budoucnosti měla z našeho krásného města vytvořit multimodální dopravní uzel Pardubice mají unikátní dopravní polohu, která umožňuje propojení železniční, silniční, vodní a letecké dopravy. A právě o tomto projektu jsme minulý týden diskutovali s generálním ředitelem SŽDC Jiřím Svobodou, ředitelem ŘVC Lubomírem Fojtů, ředitelkou Letiště Pardubice Hanou Šmejkalovou a ředitelem ŘSD Bohumilem Vebrem.

O Dopravním uzlu Pardubice jsem detailněji psal už v článku bit.ly/2NFiBzW. Důležité je ale připomenout, že skrze tento projekt napojíme Česko prostřednictvím železničního uzlu a veřejného přístavu na Evropskou dopravní síť. Jsem přesvědčen, že z tohoto projektu bude těžit nejen náš kraj, ale i celá Česká republika.

DUP je zatím vize, která by se ale brzy mohla stát realitou. Vždyť železniční koridor je v plném provozu, v kraji se navíc blíží jeho masivní modernizace včetně pardubického uzlu. Zahajuje se stavba dálnice D35. Labe má připravené projekty na splavnění. Letiště je na vzestupu a modernizuje se terminál. Pojďme se ale podrobněji podívat na jednotlivé dopravní módy a na projekty, které se připravují.

Jednoznačně nejdůležitější stavbou pro Pardubice je chybějící SV obchvat, kvůli kterému prochází centrem města doprava z východu na západ. O aktuálním stavu příprav jsem natočil video, na které se můžete podívat ZDE bit.ly/2SHuFkS. Přípravy běží podle plánů a probíhá výkup pozemků. Předpokládaný termín zahájení stavby je v roce 2021. Důležitou roli v projektu samozřejmě zastává D35, článek s aktuálními informacemi si můžete přečíst ZDE  bit.ly/2L6fpvS.

Součástí DUPu je splavnění Labe do Pardubic. Pokud toho chceme dosáhnout, musíme modernizovat plavební komory Srnojedy, postavit most ve Valech, vybudovat laterální kanál v Přelouči, který objede stávající jez s technickou památkou, a samozřejmě vybudovat nákladní a rekreační přístav Pardubice. V současné době probíhá stavba silničního mostu mezi Valy a Mělicemi, který by měl být otevřen v roce 2020.

Letecká doprava se velice rychle rozvíjí a Pardubice mají výhodu v podobě velké spádové oblasti. Z Pardubic nelétají jen místní a obyvatelé Královéhradeckého kraje, ale i lidé z Prahy, ze Středočeského, Libereckého, Olomouckého kraje nebo z kraje Vysočina. V loňském roce odbavilo zhruba 150 tisíc cestujících.

Velkou měrou se na tomto výsledku podílí rekonstrukce letištního terminálu. Osobně si myslím, že bychom terminál měli dostavět a využít toho, že stále neprošel kolaudací. Díky této skutečnosti platí stávající povolení, pokud bychom ho dostavili hned, vyhnuli bychom se žádostem o potřebná povolení 

A nakonec to nejlepší – železnice! Už příští rok začíná velká modernizace železničního uzlu Pardubice. Součástí této investiční akce je rekonstrukce velké části kolejiště, stavba nového 5. nástupiště a s ním spojené prodloužení podchodu, rekonstrukce ostatních nástupišť, ale i výstavba lávky na Duklu nebo modernizace nádražní budovy. Samotná přestavba uzlu potrvá zhruba dva a půl roku. Vzhledem k tomu, že se pohybujeme na hlavním železničním koridoru je potřeba, aby obě investiční akce proběhly souběžně. Výstavba si totiž vyžádá velké nároky na bezpečnost a omezení provozu. Rozhodně nesmíme nic podcenit, aby se nestalo nějaké neštěstí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…