Kolovratník (ANO): V roce 2019 se bude stavět 364 kilometrů silnic

04.01.2019 13:36

Komentář na facebookovém profilu k výstavbě silniční a dálniční sítě v roce 2019

Kolovratník (ANO): V roce 2019 se bude stavět 364 kilometrů silnic
Foto: ANO.cz
Popisek: Martin Kolovratník

Ano, 364 kilometrů.

Fakt?

Ano.

Pár čísel.

Na konci roku 2018 bylo v Česku ve výstavbě celkem 192 kilometrů dálnic a silnic I. třídy.

Navíc tohle číslo není konečné. V letošním roce bude připraveno pro zahájení dalších 172 kilometrů staveb! Celkem tak na konci roku 2019 bude rozestavěno 364 kilometrů nových silnic a dálnic. Připravil jsem pro Vás proto podrobný rozpis připravovaných staveb. Týká se to i Vás? Čtěte!

Česko nic podobného za svou historii dosud nepamatuje a jsem rád, že tak potvrzujeme předvolební sliby, které jsme dali občanům v roce 2017 – a to, že nastartujeme výstavbu nových silnic a dálnic. Velkou měrou k tomu přispěly zejména dvě novely jednoho klíčového zákona – a to zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury. První novela se týkala výkupu pozemků, které se dlouhodobě nedařilo vykupovat. Novela zákona stanovila pevné a férové ceny. Majitelé pozemků si tak nově přijdou na osminásobek odhadní ceny a stát zároveň ušetří peníze na „spekulacích“ za pozemky a zároveň uspoří i čas. Kdyby Vás to zajímalo více, klikněte ZDE.

Druhou novelu zákona možná máte ještě v živé paměti. Je totiž z letošního roku. Obsahuje celou řadu revolučních věcí a přiznám se, že jsem se v mnohém inspiroval u našich západních sousedů v Německu, kde podobný zákon funguje již desítky let. Jestli Vám nic neříkají pojmy jako je předběžná držba nebo jednotné místo pro územní řízení a vyvlastnění u dopravních staveb, mrkněte se ZDE.

Dost už bylo ale povídání, pojďme se podívat na nejvíce rozestavěné dálniční stavby. Málokoho asi překvapí, že jimi jsou a v příštím roce budou brněnská D1, jihočeská D3, karlovarská D6, chomutovská D7, hradecká D11, ale také obchvat Frýdku-Místku na D46 a D56, pokračování dálnice D48 nebo obchvat Otrokovic na D55.

Po letech čekání, kdy jsme napravovali chyby našich předchůdců, jsme konečně rozhýbali výstavbu silnic a to tak, že všechny kapacity stavebních firem jsou takřka vyčerpané. Navíc POZOR! Tahle zpráva udělá radost všem motoristům a zejména těm v Pardubickém kraji. Už na začátku prosince jsme zahájili výstavbu dálnice D35 v úseku Časy – Ostrov. Sledujte web, vydám k tomu speciální článek. Závěrem loňského roku jsme tak měli ve výstavbě 192 kilometrů nových silnic!

Ptáte se, jak jsme na tom vlastně byli loni? Otevřeli jsme celkem 45,5 kilometrů nových silnic, z toho 30 kilometrů dálnic a 15,5 kilometrů silnic I. třídy. Pro letošní rok má Ředitelství silnic a dálnic přichystáno 172 kilometrů nových staveb dálnic a silnic I. tříd, hlavně bude pokračovat a zahajovat dálniční stavby na D1, D3, D7, D35, ale také na D46, D48 nebo D49. Rozestavěné budou také obchvaty Znojma, Krnova, Kravařů, Karviné, Nové Paky, Církvic nebo Olbramovic.

V roce 2019 se má pro řidiče otevřít osmikilometrový úsek dálnice D3 v části Bošilec - Ševětín a koncem roku také na D1 čtrnáctikilometrový úsek mezi Přerovem a Lipníkem. Celkem i se silnicemi I. třídy to bude 46 kilometrů nových úseků silnic.

Stavební stroje budou zřejmě nejvíce vidět na modernizaci brněnské dálnice D1, kde budou v roce 2019 probíhat práce až na sedmi úsecích, aby bylo možné jezdit po celé nové D1 v roce 2021. Celkem už je znovu postaveno 90 kilometrů dálnice, zbývají dodělat úseky v celkové délce 70 kilometrů. Kromě toho budou dál pokračovat intenzivní opravy dálnice u Prahy a u Brna.

Chystáte se na cestu a chcete se vyhnout dopravním komplikacím? Pak mám pro Vás jednu radu. Všechny stavěné a plánované úseky dálnic a silnic I. tříd jsou v interaktivní mapě na stránkách Ministerstva dopravy a Ředitelství silnic a dálnic. Více o modernizaci D1 se dozvíte také na webu ZDE. Aktuální informace o dopravních omezeních pak mohou řidiči zjistit na bezplatném telefonním čísle 800 280 281, na kterém je možné přivolat také asistenční službu ŘSD. Informace o dopravě jsou také na webových stránkách ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

7:17 Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu ODS hlásit úřadům každý převod částky, přesa…