Kolovratník (ANO): Zdá se vám práce poslanců odtržená od běžného života? Opak je pravdou

22.10.2015 5:30

Spousta lidí se ptá, jak souvisí poslanecká práce ve sněmovně s životem běžných občanů v regionu. Mají pocit, že poslanci sedí zavření v jakémsi „zlatém skleníku“ na Malé straně a nemají ponětí o tom, jaký mají nové zákony dopad na každodenní realitu.

Kolovratník (ANO): Zdá se vám práce poslanců odtržená od běžného života? Opak je pravdou
Foto: ANO.cz
Popisek: Martin Kolovratník

Troufám si tvrdit, že minimálně v dopravě to tak není. Každá novela dopravních zákonů je během několika týdnů vidět v reálném silničním provozu, a protože řidičský průkaz má většina z nás, přijde zpětná vazba velmi rychle.

I proto bychom vám rádi nabídli krátký přehled novinek, které na české silnice přinesou nadcházející týdny.  Začneme milou novinkou pro ty z nás, kteří často jezdí z Pardubic do Hradce Králové. Podle dokončené novely zákona číslo 13 o pozemních komunikacích se totiž konečně dočkáme rychlosti 110 km/h. Novela bude platit od prvního ledna a jasně říká, že na silnicích první třídy, které mají 4 pruhy a jsou směrově oddělené, lze jet  o dvacet kilometrů rychleji, než klasickou devadesátkou. Přesně tyto parametry „hradubická“ splňuje.  Další novinkou zákona bude odstranění rychlostních silnic typu R.  Nově tedy budeme mít v celé republice buď takzvané jedničky (s rychlostí 90 km/h nebo 110 km/h) anebo dálnice (vždy s rychlostí 130 km/h).  Pokud vás zajímá, jak bude nová silniční síť vypadat a kde budeme platit dálniční poplatek, podívejte se na webové stránky Ředitelství silnic a dálnic – www.rsd.cz

Další legislativní novinkou, která ovlivní životy nás řidičů, bude zákon s podobným názvem: „O provozu na pozemních komunikacích“. Ano, tušíte správně, je to právě ten zákon, který obsahuje pravidla jízdy a který jsme se museli všichni naučit při zkouškách v autoškole.  Ve Sněmovně se právě nachází před svým finálním schválením. Mimo řady dalších novinek značně ulehčí život nás všech, kteří vlastníme řidičský průkaz.  Do řidičáku už nebude potřeba zapisovat údaje o bydlišti, protože ty máme v občance. Pokud tedy budete od ledna žádat o nový ŘP a nebo se budete stěhovat, stačí si vyřešit pouze jeden průkaz.  Výše uvedenou žádost o  vydání ŘP navíc můžete podat u sebe ve své obci, nemusíte jezdit nikam daleko.  A jako jsou další novinky? Pokud budou poslanci souhlasit, měla by mít policie větší pravomoci při odebrání  řidičáku, tzv. okamžitý  zákaz řízení. Nově by to šlo nejen u alkoholu a drog, ale například i při vysokém porušení rychlosti nebo vjezdu na železniční přejezd během červeného světla. Bezpečněji by mělo být i na dálnicích, kde chceme zajistit okamžitý odtah porouchaného a havarovaného vozidla na nejbližší odstavné parkoviště.  Ve Sněmovně leží i další diskutabilní  návrhy – jako například povolit 0,5 promile alkoholu u cyklistů nebo zvýšení rychlosti až na 150 km/h. S těmito návrhy osobně nesouhlasím a věřím, že je poslanci po pečlivém zvážení odmítnou.

Závěrem bych rád přidal ještě jednu nabídku.   Jako místopředseda Dozorčí rady SFDI (Státního fondu dopravní infrastruktury) pomáhám i s dotacemi na cyklostezky, bezpečné chodníky a přechody. Představte si, že jen v  Pardubickém kraji jsme letos zajistili 18,3 mil. Kč na stavbu cyklostezek a dokonce 30,6 mil. Kč na zvýšení bezpečnosti na obecních komunikacích.  Velkou zásluhu na tom mají i zástupci obcí. Sami vytipovali nebezpečná místa, připravili žádosti a v rozpočtech vyčlenili svůj podíl na stavbu. Pokud byli připraveni, měli šanci získat od státu až 85% celkových nákladů Proto vyzývám starosty našich obcí – pokud i vy chcete zvýšit bezpečnost dopravy, neváhejte a ozvěte se mi. Čas máme do půlky ledna 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…