Komrsková (Piráti): Smlouvou se společností Nevajgluj získá Praha 16 milionů na úklid

14.02.2024 21:03 | Tisková zpráva

Hlavní město uzavře smlouvu s akciovou společností Nevajgluj, která se tímto zavazuje městu hradit část nákladů, spojených s úklidem a nakládáním s odpady tabákových výrobků. Praha jako sídlo nad 20 tisíc obyvatel získá od společnosti Nevajgluj nejvyšší příspěvek v hodnotě více než 16 milionů korun.

Komrsková (Piráti): Smlouvou se společností Nevajgluj získá Praha 16 milionů na úklid
Foto: Piráti.cz
Popisek: Jana Komrsková

„Smlouva pro město nevytváří žádný finanční náklad, ale naopak by Praha měla získat nemalé prostředky na úklid a také nakládání s odpady tabákových výrobků. Tuto povinnost výrobcům ukládá zákon o omezení vybraných plastových výrobků na životní prostředí,” říká k tomu náměstkyně pro životní prostředí a klimatický plán Jana Komrsková.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45988 lidí

Finanční prostředky, které Praha smlouvou získá, vychází ze smluvního sazebníku ve dvou kategoriích. První kategorií je úhrada za úklid, přepravu a zpracování odpadu, vyhozeného mimo místa, určená k jejich odkládání. Druhou kategorií je úhrada za shromažďování odpadu ve sběrných nádobách v rámci odpadového hospodářství města.

Akciová společnost Nevajgluj byla založena za účelem provozování kolektivního systému pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry podle zákona o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí a za účelem osvěty. Zakladateli jsou významné firmy tabákového průmyslu, na který se vztahují povinnosti, dané zákonem.

Oprávnění k provozování kolektivního systému získala společnost Nevajgluj v závěru loňského roku rozhodnutím Ministerstva životního prostředí ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii