Konečná (KSČM): Evropský parlament se bude zabývat virem ZIKA

21.02.2016 18:03

Včera se na výboru ENVI uskutečnila výměna názorů se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) o vypuknutí epidemie viru Zika.

Konečná (KSČM): Evropský parlament se bude zabývat virem ZIKA
Foto: Archiv Kateřiny Konečné.
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná.

V současnosti výbor ENVI připravuje ústní otázku na Evropskou komisi a rezoluci, která se týká této epidemie. U těchto dvou dokumentů jsem stínovou zpravodajkou. Proto jsem se i v rámci své pozice kontaktní osoby  EP pro Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) včera sešla s ředitelkou ECDC, abych byla z první ruky informována o současné situaci a mohla tyto nabyté informace zužitkovat v rámci textu rezoluce a poskytnout je i svým kolegům.

Za běžných okolností není tento virus o nic nebezpečnější než prostá chřipka. Problém nastává, pokud však infikuje těhotnou ženu, kdy způsobuje nenávratné degenerativní změny - mikrocefalii, tedy zakrnění mozku u novorozenců. Virus je tedy o to nebezpečnější, že vlastně nenapadá nás, ale naši budoucnost, která nevyhnutelně tkví ve zdraví našich potomků. Byla jsem osobně ujištěna paní ředitelkou ECDC o tom, že  ECDC si je jistá, že Zika opravdu způsobuje tato poškození mozku. Co se týče možného přenosu Ziky jiným způsobem než krví, např. pohlavním stykem, byla jsem paní ředitelkou informována, že v současnosti eviduje ECDC pouhá dvě taková podezření a žádná další data k tomuto nemá. Tedy hlavní možnou formou nákazy zůstává pro ECDC šíření komáry.

V posledních dvou letech se znovu setkáváme s dalším epidemiologickým ohrožením lidstva. Minulý rok to byl virus Ebola, který plnil titulky médií po celém světě. Tento rok je to právě Zika. Šíření těchto nemocí je pouze průvodním projevem daleko hlubších problémů, jako je změna globálního klimatu, narušování přirozených funkcí ekosystémů a sucha. Nejedná se pouze o problematiku mutací a vzniku nových kmenů bakterií a virů, ale i o migraci nepůvodních druhů zvířat a hmyzu do ekosystémů kam nepatří a které se s nimi nejsou schopny řádně vypořádat. Mám bohužel neodvratný dojem, že za rok se objeví nějaká další podobná nová hrozba, neboť takovýchto situací bude v budoucnu rapidně přibývat. Nic by mi neudělalo větší radost, než kdybych se v tomto případě mýlila. Z těchto důvodů roste také význam organizací jako je WHO či evropská ECDC. Jsou to právě tyto organizace, které nad námi budou muset čím dál více držet ochranný štít před těmito ohroženími. Virus Zika známe již od roku 1947 a je zajímavé, že opravdu hmatatelné riziko začal představovat v podstatě až dnes. Tato situace vzbuzuje velkou řadu otázek, protože víme-li tak dlouho o tomto viru, proč se stal problémem až právě teď? Co je na tomto konkrétním čase, Brazílii a jejích obyvatelích tak zvláštního, že až zde se nebezpečí tohoto viru projevilo v plné síle? Dle mého názoru stojí za to prozkoumat souvislost užívání v Brazílii některých specifických pesticidů jako je larvicide pyriproxifen, který se v postižených oblastech Brazílie začal přidávat do pitné vody od roku 2014. V reakci na tuto možnou asociaci, a v souladu se zásadou předběžné opatrnosti již místní vláda v Rio Grande do Sul pozastavila dne 13.2.2016 jeho používání. Něco mi říká, že to by mohla být ta chybějící souvislost. Osobně dlouhodobě kritizuji absenci obecné úpravy přístupu k nakládání s endokrinními distrubtory a odmítám plošné používání pesticidů, u kterých existuje pochybnost o jejich nezávadnosti. Dlouhodobě ve svých vystoupeních upozorňuji na podivné hodnocení závadnosti různých pesticidů Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA). Nemůžu říct, že bych byla překvapena, že i v tomto případě EFSA konstatoval, že dosud neshledal žádnou spojitost používání pesticidů s virem Zika ani jeho karcinogennost. Kdyby situace nebyla tak vážná, tak by mi to snad přišlo až komické. Nemůžu se ubránit asociaci s glyfosátem, který EFSA také zuby nehty brání.

Musíme si uvědomit, že tento problém se již netýká pouze zemí s tropickým a subtropickým podnebím, kde se vyskytuje hlavní přenašeč viru komár egyptský (komár egyptský se dle dat ECDC nachází v rámci EU pouze na Madeiře), avšak dle nejnovějších vědeckých poznatků je přenosu schopen i v Evropě běžně rozšířený komár tygří vyskytující se v celé jižní Evropě a bodově dokonce v částech Evropy střední. Nehledě k obrovskému nebezpečí, které bude pro EU znamenat vysílání stovek sportovců a tisíců fanoušků na letní olympijské hry v Riu a jejich následný návrat zpět do Evropy. Ve včerejší debatě se zástupci WHO tohle byla vlastně největší obava Světové zdravotnické organizace. Protože ve své podstatě stačí, aby se z Brazílie vrátil nakažený člověk, nechal se štípnout příslušným, vhodným druhem komára a virus se začne šířit na evropské půdě.

V důsledku toho, že díky velmi komplikovanému hlasování na včerejší výměnu názorů se zástupci WHO na výboru ENVI zbylo jen velmi malé množství času a díky nátlaku zpravodajů, dnes předseda ENVI Giovanni LA VIA znovu pozval na úterní zasedání výboru zástupce WHO Dr. Bertolliniho, aby zodpověděl dotazy členů tohoto výboru.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny