Konečná (KSČM): Hornický plat je většinou jediným příjmem v rodině

17.09.2013 15:41

Vyjádření Kateřiny Konečné (KSČM) ke stávce horníků.

Konečná (KSČM): Hornický plat je většinou jediným příjmem v rodině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Konečná

Myslela jsem si, že tohle pro mě bude už jen výjev z filmů o konci devatenáctého století nebo o první republice. Desítkám tisíc lidí, kteří dlouhá léta dřeli velmi často v těžkých podmínkách, hrozí propuštění. Vlastníci podniků na jejich požadavky neslyší, nezbývá, než vyjít do ulic. To není scéna ze starého románu či filmu, to je severomoravská realita.

V ulicích Ostravy mají horníci demonstrovat za zachování pracovních míst a slušných mezd. Jde o hodně. Média nejčastěji kalkulují se 3500 propuštěnými v případě uzavření dolu Paskov. Pokud by se ale situace nezvládla a zkrachovala by OKD, na dlažbě by mohlo skončit až 71 tisíc lidí! Téměř každý z propuštěných má rodinu, které tak hrozí nepředstavitelné existenční potíže. Za krizi uhlobaron Zdeněk Bakala a další manažeři "nemohou", ta je celosvětová. Avšak v době, kdy kynula jejich konta miliardami díky lidem, těžce pracujícím v jejich společnostech, nemysleli na to, že může být hůře. Pozapomněli alespoň z části svých královských zisků vytvořit rezervní fond. I to jim možná horníci připomenou. Vinit by měli ale také předchozí, převážně pravicové, vlády, které se o stále napjatější situaci v průmyslovém srdci země nezajímaly. Vinu má však i vláda ČSSD, která privatizaci umožnila. Za krizi nesmí zaplatit pracující, ale vlastníci, kteří si léta jen rozdělovali zisky, místo aby vytvářeli například rezervní fondy, které by podobné napětí snížily. K tomu je můžeme přivést nekompromisními zákony, situaci už nyní ale musí řešit stát, kraj i města. A pochopitelně i vlastníci by firmě měli vrátit část zisku z minulých let.

Nebudeme chodit kolem horké kaše, je jasné, že nadějí pro severomoravské pracující jsou říjnové volby do Poslanecké sněmovny. Jaký zájem o jejich situaci má pravice, bylo zřejmé na poslední schůzi. Na ní KSČM prosadila, aby se napětím na Ostravsku účinně zabývala vláda. Musela to však protlačit přes neochotu většiny pravicových zákonodárců. I když jejich zájem by byl vlastně pokrytecký. Situaci totiž mohli řešit už dávno z vládních pozic.

Ing. Kateřina Konečná, KSČM 

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Vít Rakušan byl definitivně usvědčen ze lži

9:02 Rajchl (PRO): Vít Rakušan byl definitivně usvědčen ze lži

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.