Konečná (KSČM): Nedopusťme rozebrání majetku občanů České republiky

09.12.2013 18:31

Největší majetkový převod posledního desetiletí, který si hlasem jednoho za korupci odsouzeného poslance prosadila vláda vedená Petrem Nečasem, Miroslavem Kalouskem a Karlem Schwarzenbergem, začíná dostávat reálnou podobu.

Konečná (KSČM): Nedopusťme rozebrání majetku občanů České republiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Konečná

Desetitisíce pozemků, které požaduje vrátit Katolická církev, jsou postupně zveřejňovány na webu Státního pozemkového úřadu. Majetkový převod, který i Ústavní soud odmítl označit jako "spravedlivý", je nazýván "církevní restituce", byť se o restituce ve skutečnosti nejedná. Zákon, který doslova násilím a proti vůli téměř celé společnosti protlačili pánové Nečas, Kalousek a Schwarzenberg Parlamentem, přináší riziko, že Katolická církev získá zpět majetek, který jí byl odebrán již v období tzv. "První republiky" nebo bezprostředně po skončení Druhé světové války. Katolická církev se totiž nikdy nesmířila se skutečností, že jí Masarykem založená mladá republika odebrala rozsáhlé majetky získané v letech 1620 až 1918. Proto je v zákoně o církevních restitucích stanovena nepřiměřeně krátká doba, během které musí státní úřady přezkoumat oprávněnost nároků, které církve v letošním roce podaly. Pánové Nečas, Kalousek a Schwarzenberg a představitelé Katolické církve totiž předpokládali, že chaotickým textem zákona a tlakem na rychlou práci státních úředníků zajistí, že velká většina žádostí neprojde řádnou kontrolou a že Katolické církvi bude většina pozemků vydána prakticky bez kontroly. Tito pánové jsou také doposud přesvědčeni, že po vydání pozemků Katolické církvi bude jejich převedení do majetku státu již prakticky nemožné. A přesně o to se dnes hraje!

Zveřejněním požadavků církví na vydání konkrétních pozemků dostává česká veřejnost k dispozici možnost kontroly. A to je moc dobře! Tuto možnost však nesmíme promarnit! Je na každém z nás, abychom věnovali kousek našeho času a abychom se podívali, které konkrétní pozemky v okolí našeho bydliště chce Katolická církev získat do svého vlastnictví. A pokud objevíme jakoukoli pochybnost o oprávněnosti nároků Katolické církve, musíme tuto pochybnost sdělit Státnímu pozemkovému úřadu, Státnímu podniku Lesy ČR a dalším státním úřadům, které se dnes musí konkrétními požadavky církví zabývat. Nedopusťme, aby svévolný postup členů Nečasovy vlády obral české občany o pozemky a nemovitosti, které jim patřily od období Masarykovy první republiky!

Informace o požadavcích církví na vydání pozemků najdete na těchto odkazech:

Pozemkový fond ČR: http://www.pfcr.cz/spucr/page.aspx?KategorieID=10901
Lesy ČR: http://www.lesycr.cz/o-nas/cirkevni-restituce/Stranky/informace-o-vyzvach-a-dohodach.aspx

Ing. Kateřina Konečná, poslankyně Parlamentu ČR

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ksm.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…