Konečná (KSČM): Po výsledku hlasování o biopalivech mě ovládla beznaděj!

29.04.2015 6:28

Dnes proběhlo závěrečné hlasování Evropského parlamentu k nové směrnici o biopalivech, jejíž text jsem téměř tři čtvrtě roku sledovala jako stínová zpravodajka. Musím se však přiznat, že po jeho výsledku mě ovládla beznaděj.

Konečná (KSČM): Po výsledku hlasování o biopalivech mě ovládla beznaděj!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

Dnes již víme, že podpora biopaliv první generace byl mimořádně velký průšvih, že se EU šeredně zmýlila a při konstrukci původní směrnice přehlédla několik zásadních faktorů, což se nemalou měrou promítlo do dalšího poškození krajiny a životního prostředí EU, snížení potravinové soběstačnosti a růstu cen potravin. Jako stínová zpravodajka jsem proto k připravované změně přistupovala s nadějí a velkými očekáváními. Tyto mé naděje však nebyly naplněny.

Projednávání návrhu po celou dobu doprovázel nikdy neutichající tlak lobbistů z celé EU, které více než životní prostředí zajímalo zrovna to, která surovina či palivo budou jak podporovány a kam se budou započítávat. I přesto všechno jsme díky práci mého výboru ENVI vstoupili do závěrečného vyjednávání s Radou a Komisí s velmi silným dokumentem. To co z něj však vzešlo, není nakonec nic jiného než velká porážka jak pro Evropský parlament, tak hlavně pro životní prostředí. Podvolili jsme se tlaku Rady a členských států a rezignovali na vše podstatné, co měla nová úprava reprezentovat. Nedokázali jsme dostatečně opustit již dávno překonaný a nedokonalý koncept biopaliv první generace.

Výsledný text je pak v podstatě jen mírně vylepšenou verzí původního návrhu z roku 2009.

Po téměř pěti letech vyjednávání jsme ničeho podstatného nedosáhli. Jsem velmi ráda, že se má frakce GUE/NGL rozhodla na této šarádě, která v jádru znamená zakonzervování současného stavu, nepodílet a hlasovala proti. V Evropském parlamentu jsme dnes prohráli příliš mnoho. Dále bude pokračovat drancování krajiny, dále bude na biopalivech jen úzká skupina vyvolených a my jsme promarnili jedinečnou možnost naši chybu napravit.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Konečná - profil

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

9:02 Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

„Vážení občané, zlevňuje se,“ oddechl si premiér Petr Fiala poté, co si ve Strakově akademii otevřel…