Konečná (KSČM): Po výsledku hlasování o biopalivech mě ovládla beznaděj!

29.04.2015 6:28

Dnes proběhlo závěrečné hlasování Evropského parlamentu k nové směrnici o biopalivech, jejíž text jsem téměř tři čtvrtě roku sledovala jako stínová zpravodajka. Musím se však přiznat, že po jeho výsledku mě ovládla beznaděj.

Konečná (KSČM): Po výsledku hlasování o biopalivech mě ovládla beznaděj!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

Dnes již víme, že podpora biopaliv první generace byl mimořádně velký průšvih, že se EU šeredně zmýlila a při konstrukci původní směrnice přehlédla několik zásadních faktorů, což se nemalou měrou promítlo do dalšího poškození krajiny a životního prostředí EU, snížení potravinové soběstačnosti a růstu cen potravin. Jako stínová zpravodajka jsem proto k připravované změně přistupovala s nadějí a velkými očekáváními. Tyto mé naděje však nebyly naplněny.

Projednávání návrhu po celou dobu doprovázel nikdy neutichající tlak lobbistů z celé EU, které více než životní prostředí zajímalo zrovna to, která surovina či palivo budou jak podporovány a kam se budou započítávat. I přesto všechno jsme díky práci mého výboru ENVI vstoupili do závěrečného vyjednávání s Radou a Komisí s velmi silným dokumentem. To co z něj však vzešlo, není nakonec nic jiného než velká porážka jak pro Evropský parlament, tak hlavně pro životní prostředí. Podvolili jsme se tlaku Rady a členských států a rezignovali na vše podstatné, co měla nová úprava reprezentovat. Nedokázali jsme dostatečně opustit již dávno překonaný a nedokonalý koncept biopaliv první generace.

Výsledný text je pak v podstatě jen mírně vylepšenou verzí původního návrhu z roku 2009.

Po téměř pěti letech vyjednávání jsme ničeho podstatného nedosáhli. Jsem velmi ráda, že se má frakce GUE/NGL rozhodla na této šarádě, která v jádru znamená zakonzervování současného stavu, nepodílet a hlasovala proti. V Evropském parlamentu jsme dnes prohráli příliš mnoho. Dále bude pokračovat drancování krajiny, dále bude na biopalivech jen úzká skupina vyvolených a my jsme promarnili jedinečnou možnost naši chybu napravit.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Konečná - profil

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hilšer: Vláda více oligarchů, kterým posluhuje politická stafáž

7:02 Senátor Hilšer: Vláda více oligarchů, kterým posluhuje politická stafáž

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k oligarchizaci české politiky.