Konečná (KSČM): Zpráva EP o pandemii onemocnění COVID-19 je ostudná

16.07.2023 16:23 | Tisková zpráva

Evropský parlament schválil Zprávu o pandemii onemocnění COVID-19: získané zkušenosti a doporučení pro budoucnost. Ne však jednohlasně.

Konečná (KSČM): Zpráva EP o pandemii onemocnění COVID-19 je ostudná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Konečná

Proti ní zvedli ruku ti europoslanci, kteří ji považují za ostudnou. Mezi nimi i česká europoslankyně a předsedkyně KSČM Kateřina Konečná. Je podle ní netransparentní a bez sebereflexe.

„Kolegové, kteří zprávu prosadili, lakují na růžovo to, jak pandemie v EU skutečně proběhla. Její text na jednu stranu uznává, že se ne vše povedlo, na tu druhou z něj vyplývá, že pro budoucnost, pro případ další podobné krizové situace, toho není třeba moc měnit. A hlavně, že nesmíme vyplašit farmaceutický průmysl,“ říká k ní Kateřina Konečná.  Zpráva je podle ní zcela nekritická k machinacím při uzavírání smluv o hromadných nákupech vakcín.

Vyhýbá se otázkám, jak je možné, že dosud nebyly smlouvy plně uvolněny poslancům Evropského parlamentu ani veřejnosti. „Smlouvy o vakcínách, které byly za desítky miliard eur zakoupeny z peněz občanů, jsou pro ně však nepřístupné, europoslanci je mohou vidět pouze komplikovaně. Jsou částečně začerněné, k dispozici v uzavřených speciálních místnostech, kde do nich mohou europoslanci nahlédnout bez možnosti pořídit si kopie a podobně,“ uvádí česká europoslankyně. 

Upozorňuje, že dokument zcela opomíjí alarmující fakt, že smlouvy byly vyjednávány přes mobil předsedkyně Evropské komise prostřednictvím SMS, a už vůbec neřeší odsouzeníhodné arogantní chování společnosti Pfizer k poslancům Evropského parlamentu, tedy voleným zástupcům těch, kteří vakcíny draze zaplatili. „Zpráva je jednostranným pohledem na celou pandemii, který jde naproti farmaceutickému průmyslu a současným evropským mocenským strukturám. Kdo hlasoval pro tuto zprávu, pravděpodobně zažil jinou pandemii než já a měl by se stydět,“ dodává europoslankyně Kateřina Konečná.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…