Kopaňko (Soukromníci): Kunice si na demokracii musejí počkat

14.12.2018 16:15

Kdo z vás se těšil na příchod demokracie do Kunic, radoval se předčasně. Podstatu kunických problémů s moderními principy řízení obce bylo možné zaznamenat již na ustavujícím zasedání nového zastupitelstva 1. listopadu. Kdo nebyl, pochybil.

Kopaňko (Soukromníci): Kunice si na demokracii musejí počkat
Foto: Soukromníci
Popisek: STRANA SOUKROMNÍKŮ ČESKÉ REPUBLIKY

A protože na zveřejnění zápisu z jeho průběhu můžete dle vyjádření zastupitelů čekat libovolně dlouhou dobu (o tom později), přinášíme shrnutí. Na neformálních schůzkách budoucích zastupitelů byla ustanovena současně návrhová, volební a mandátová komise, ve které byly zástupci všech zvolených subjektů.

Tím ovšem končí hra na proporcionalitu v kontrolních, iniciačních a poradních orgánech obce. Návrh našeho zastupitele Arnyho Tůmy na svou účast ve finančním výboru byl zprvu odbyt poučením, že není v pozici, kdy by si mohl klást podmínky (vůbec Soukromníci by asi měli nejlépe mlčet). Nakonec se přece jen o jeho účasti ve finančním výboru hlasovalo, dle očekávání návrh neprošel, když si získal důvěru jen dvou zastupitelů, čest jim: paní Pěkná a pan Hašek. Arnošt byl zvolen do výboru kontrolního. Zde je potřeba se ptát, zda jsou zastupitelům známy již zmíněné principy, zejména snahy o co nejširší zapojení všech občanů a volených subjektů do řízení obce. Zákonodárce dal v tomto smyslu prostor pro zvolení do výborů obce i zástupcům voleným přímo z řad obyvatel. Člen výboru nemusí být zastupitel. Takové možnosti kunické zastupitelstvo nejen nevyužilo, ale proti srsti byla evidentně i proporcionalita v důležitém finančním výboru. Nezodpovězenou otázkou zůstává proč.

Při veřejném hlasování byli ve funkcích shodně se ziskem 9 z 11 hlasů zvoleni staronoví starosta i místostarosta.

Nové zastupitelstvo pak mělo možnost vyslechnout iniciativu spolku Dětem Kunic, který po roce a půl přišel kromě sepisování lživých hanopisů konečně s iniciativou pro děti. Bohužel se celý nápad ukázal jako zpackaný pokus na poslední chvíli projevit aktivitu. Rozsvěcení vánočního stromku s rozpočtem min. 40 tis. z obecního rozpočtu s tím, že letos už se pravděpodobně nestihne. Návrh neobsahoval ani alternativní varianty financování ani prokázanou podporu obyvatel. Přitom na podobné téma je na Kunickém webu k dispozici anketa z roku 2011. Projekt v tomto stavu a této podobě naši podporu nezíská, příště pečlivěji, chlapci. Nicméně to nakonec s rozsvěcením stromku nejspíš dobře dopadne, blahosklonný vládce obecních financí pokynul, že rezerva v této výši se v obecní kase nachází a slovy paní ředitelky Chramostové „Stromeček bude, jedeme dál!” byl projekt pravděpodobně schválen. Tak sláva.¨

V obecné diskuzi se Radek Novotný (Soukromníci) dožadoval rychlejšího zveřejňování zápisů z veřejných zasedání. Aktuální prodleva činila 3 měsíce. Vyslechli jsme výmluvy na složitou situaci kolem voleb, nedostatek času a nutnost dokument schvalovat na následujícím zasedání, tedy po měsíci. Jak nás informovala paní ředitelka Chramostová, obec není povinna zápisy zveřejňovat vůbec. Svatá pravda, pak ale najděte, milí zastupitelé, buď dost odvahy a nezveřejňování zápisů si odhlasujte nebo dostatek času (minuty) a tento jistě ne složitý dokument si schvalte do týdne elektronicky. Případně, tak jako dosud, nakládejte s těmito informacemi laxně a bez zájmu, jak vyžaduje váš volič. Do té doby budeme touto formou vaši liknavost suplovat my zde na našem fb/webu. Ale pro jistotu i po případné žádoucí změně.

Dále Radek Novotný informoval, že pro obec předjednal platební terminál na obecní úřad, což by se vedení obce mělo podařit v dohledné době dotáhnout do zdárného konce a konečně bude možné platit poplatky kartou. Bylo načase.

Na dotaz téhož, zda obec plánuje zveřejňování informací o veřejných zakázkách, dostal zápornou odpověď s tím, že: p. Šíma: jsou s tím špatné zkušenosti, slovy p. Hirsche: velké firmy se nebudou účastnit soutěží s malými stavebními firmami, které neposkytují obci dostatečnou záruku na kvalitu i termín provedení. Potud v pořádku, až na detail, že zastupitelé neodpovídali na položený dotaz. Ten se netýkal změny režimu z uzavřeného na otevřený tender, ale čistě na zveřejňování informací na obecním webu. Tedy zveřejnění zadávací a projektové dokumentace, návrhu smlouvy, protokolu o přijatých nabídkách, otevírání obálek a účastnících tohoto aktu a pořadí soutěžících. Tak, jak je to obvyklé a jak to předpokládá princip transparentního vedení obce.

Slůvko transparentní vůbec náramně pobavilo pana Hirsche, když citoval anekdotu, ve které se praví, že Praha za Krnáčové stagnovala, za vedení Pirátů bude také, ale transparentně. Znamená to snad přímou souvislost mezi transparentností a stagnací? Nebo ještě lépe, rozvoj lze realizovat jen netransparentně? Ne, to byla jen anekdota. Ha. Ha.

Ve veřejné rozpravě se o slovo přihlásil i Arnošt Tůma, který se krátce představil a vyvrátil fámy, že Soukromnící jdou proti zájmům obce. Naopak chceme obci, která vzkvétá, pomáhat. Na dotaz, proč tedy byla vedena kampaň se sloganem Změna je nezbytná, odpověděl Arny, že změny se týkají v prvním sledu zejména otevřenosti obce v oblasti informační.

Tady začala být diskuze nadmíru poučná. Od pana Hirsche jsme se dozvěděli, že informace ještě žádnou práci nikdy nevykonaly a lpět na nich nepřináší žádný užitek.

Tohle je mimořádně zajímavá teze, nikdo ze zastupitelů se neozval a tato skandální slova nechal sál bez komentáře. V informačním století prosím informace nejsou důležité. Ano, možná je neinformovaný volič ideálem takových myšlenek, možná se dočkáme i bolševického volání po klidu na práci. Neuvěřitelné. Nelze nevzpomenout na památná slova o resistenci.

Paní v obecenstvu zpochybnila naši snahu pomoci obci, když nehlasujeme jednotně s ostatními. Tak vážení, tato doba je nenávratně pryč, téměř 30 let, je potřeba se probudit. A pokud 10 z 11 zastupitelů hlasuje pro návrh rozpočtu, ve kterém chybí zásadní a detailní informace, nemůžeme takový návrh podpořit. A skutečně by nás zajímalo, kolik z hlasujících znalo detaily, o kterých v rozpočtu není zmínka. Příště se jich zeptáme. Ale ne tvůrců tohoto prostého přehledu kapitol, ale zastupitelů, kteří jej, pravda v jednotě, podpořili.

K práci na vylepšení Kunického webu se přihlásil pan Šach, pomoc nabídl i Arnošt Tůma. Ovšem dokud se nezmění principy otevřenosti, může i nadále web vypadat jako za Franty Klacka, nejde nám primárně o změnu vzhledu, ale především obsahu a funkčnosti.

Práce Soukromníků se rozjíždí pomalu, čekali jsme, jaký bude průběh zastupitelstva, reakce na naše podněty a první sadu dotazů a návrhů. Srážku s kunickou realitou bylo slyšet až do Strančic. Nevzdáváme se. Budeme trpělivě předkládat naše návrhy. Na živé přenosy z veřejných jednání zastupitelstva, zastoupení všech zvolených subjektů ve vedení obecní firmy, zveřejnění jejího nekontrolovaného účetnictví, zprůhlednění obecního rozpočtu s mnoha neznámými, zásadní rekonstrukci informací na webu, přijetí etického kodexu zastupitele, zapojení široké veřejnosti a mnohé další. Totiž nikoli vše, co je zákonné, je zároveň automaticky i mravné. Pokud někdo preferuje neinformovaného voliče, náš bude vždy v obraze. A budeme sledovat, jaké nesmrtelné firmy zastupitelstvo oslovuje v uzavřených výběrových řízeních. A budeme se ptát. A odpovědi i záporné zveřejňovat. Informace ani transparentnost není nadávka. Změna je nezbytná.

Vladimír Kopaňko,
předseda klubu Strany soukromníků České republiky v Kunicíc

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…