Kordová Marvanová (STAN): Média se v současné době stala doslova zbraní

19.07.2022 13:46 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k přípravě Evropského aktu o svobodě sdělovacích prostředků

Kordová Marvanová (STAN): Média se v současné době stala doslova zbraní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka a protikorupční aktivistka Hana Marvanová

Věra Jourová, místopředsedkyně Evropské komise, uspořádala setkání, na nějž jsem byla přizvána za platformu Svobodu Médiím (více ZDE). Evropská komise připravuje Evropský akt o svobodě sdělovacích prostředků. Je zřejmé, že média se v současné době stala doslova zbraní. Mluví se o informační válce a vlivu dezinformačních médií.

* Připravovaná směrnice či nařízení by měla zakotvovat pojistky nezávislosti médií proti politickým a ekonomickým tlakům na média a pojistky proti ovládnutí veřejnoprávních médií.

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9632 lidí

* Naše platforma Svobodu Médiím od roku 2015 prosazuje přijetí novely zákona o ČT a ČRo, která by zaručila jejich větší nezávislost, protože nyní jsou tato média pouze pod vlivem Poslanecké sněmovně, což znamená, že vládní většina může být v pokušení ovlivňovat obsah těchto médií.

* V diskusi jsem zdůraznila zejména potřebu transparentnosti vlastnictví a financování soukromých médií. Čtenáři by měli vědět, kdo je za tím či oním médiem, kdo je platí, aby si mohli sami udělat názor, v čím zájmu jsou informace poskytovány.

Veškeré kroky směřující k nezávislosti médií jsou podle mého názoru klíčové pro fungování demokracie, protože pokud lidé nebudou mít k dispozici objektivní a pravdivé informace, nebudou schopni si vytvořit svůj vlastní názor neovlivněný dezinformacemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…