Korte (TOP 09): Vyhrát zelenou naftičku pro Agrofert a pana Babiše vulgo Bureše

25.07.2014 14:18

Řeč na 12. schůzi PS PČR dne 25. 7. 2014

Korte (TOP 09): Vyhrát zelenou naftičku pro Agrofert a pana Babiše vulgo Bureše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš a Daniel Korte

Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem, upřímně řečeno docela rád, že jsem zde nemohl včera vystoupit, protože z této diskuse na to, co zde zaznělo, mohu velmi dobře navázat, respektive na to odkázat, zejména na to, co řekl poslanec kolega Bendl a především paní kolegyně Putnová a nyní můj předřečník kolega Kučera.

Chci předeslat, že debata o tom, zda zavést či nezavést zelenou naftu je debata politicky naprosto relevantní. Je to rozhodnutí, zda preferovat jistou skupinu podnikatelů na úkor všech ostatních či na úkor jiných. A je to rozhodnutí politické. Podobně jako je legitimní politické rozhodnutí třeba zavést pozitivní diskriminaci jistých občanů České republiky na úkor všech ostatních, pro které je to negativní diskriminace. Podobně jako zavést třeba nějaké genderové kvóty, které diskriminují příslušníky onoho negenderu a v posledku se obracejí proti těm, kterým se mělo nějakým způsobem pomoci.

To jsou všechno otázky politické, v nichž se patrně tato část Poslanecké sněmovny s touto částí neshodne, ale je to legitimní.

Problém této normy ovšem leží někde jinde. To není problém věcný a politický, ale je to problém morálky. Předložený návrh je hluboce amorální, a to především a zejména a naprosto vinou osoby předkladatele. O co jako vlastně jde? Co teď tady máme schvalovat? No přece, to je zřejmé! Přihrát zelenou naftičku Agrofertu, jehož majitelem je ministr financí pan Andrej Babiš vulgo Bureš. My, TOP 09 a Starostové, jsme od začátku existence této vlády mluvili o tom, že pan ministr financí je v kolosálním, gigantickém střetu zájmů, který nemá v dějinách parlamentarismu obdoby. A nyní se, prosím, tento střet zájmů ukazuje ve své plné nahotě. Aby bylo jasné, co ten příměr znamená, tak pro levou část spektra marxistickým žargonem se tomu říká, že se zmaterializoval. (Smích z řad TOP 09 a ODS.)

Dámy a pánové, dle mého mínění se jedná o naprosto evidentní zneužití pravomoci ústavního činitele, který svým jednáním se snaží získat prospěch. (S důrazem:) A já proto vyzývám státního zástupce pana Ištvána, aby se vzbudil. (Potlesk z řad TOP 09 a ODS.) Já vyzývám orgány činné v trestním řízení, aby začaly bezprostředně, to znamená okamžitě jednat. Já vyzývám ministra vnitra, který tady seděl a nyní tady není, pokud má snad Policie České republiky zašpuntované uši, aby požádal policejního prezidenta, aby si je odšpuntovali. Já vyzývám paní ministryni Válkovou, ministryni spravedlnosti, aby vzbudila státní zastupitelství. A poněkud smutnou výzvu mám k těm voličům strany ANO, kteří naletěli na heslo řídit stát jako firmu. Prosím, probuďte se a uvědomte si, co to znamená. Ano, pan Babiš chce řídit stát jako firmu, ale zapomněl vám říci, že to znamená, řídit svůj stát jako firmu. (Potlesk z řad TOP 09 a ODS.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…