Korte: Z obálky na nás shlíží sám Babiš pohledem, prozrazujícím, že jde o člověka přísného, ale spravedlivého

29.01.2016 13:10

Projev na 37. schůzi Poslanecké sněmovny dne 29. 1. 2016

Korte: Z obálky na nás shlíží sám Babiš pohledem, prozrazujícím, že jde o člověka přísného, ale spravedlivého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Korte u řečnického pultu

Děkuji. Dámy a pánové, třímám v ruce brožuru formátu 18 krát 13 centimetrů (ukazuje), kde z obálky na nás shlíží sám Andrej Babiš pohledem, který prozrazuje, že se jedná o člověka přísného, ale spravedlivého. (Smích zprava.) Brožura sama však vzbuzuje leckteré otázky. Není tam totiž tiráž, není tam vydavatel, není autor.

Ledaže snad se máme domnívat, že autorem je podle té fotografie sám Andrej Babiš, jakož i dalších pět uvnitř textu, a podle čehosi jako předmluva, kde je pan Andrej Babiš podepsán. Jinak je to tedy v podstatě anonymní pamflet. Já upřímně řečeno o tom pochybuji, že by autorem byl pan Andrej Babiš, protože mám-li soudit podle jeho verbálních projevů, ať už zde ve sněmovně nebo v diskusních televizních pořadech, je sotva mocen napsat 28 stránek textu. Pravda, je tam dost obrázků, ale přece jen... (Začíná šum v sále, nesouhlasné projevy některých poslanců ANO. Místopředseda Babiš sedící za zády mluvícího poslance Korteho zvedá transparent, na kterém je nápis EET a půllitr piva.)

Nicméně... (Místopředseda Babiš hovoří mimo mikrofon.) Já bych prosil pana ministra, aby nerušil, nemumlal. -

Budu muset s tím textem pracovat tak -

(Přerušuje řeč řídící schůze a velmi hlasitě pokračuje.) Budu muset s tím textem pracovat tak, že autorem je Andrej Babiš!!! (Poslanec Laudát chce uplatnit technickou, ta mu není umožněna. Jde tedy za ministrem Babišem a mimo mikrofon k němu hovoří. Někteří poslanci ANO vyjadřují svůj nesouhlas, vpravo jiní poslanci stojí před svými lavicemi. Neklid v sále.)

Takže se, dámy a pánové, podíváme na tu předmluvu. Má tři odstavce. Cituji: Ale i mě už elektronická doba dostihla... Tak tam je gramatická chyba, pane ministře, mělo by tam být mne, ale to byste asi nepochopil. (Stále větší šum v sále.) Mimochodem, vaši grafici odvedli dost mizernou práci, protože je to bílým písmem na světlemodrém pozadí, takže se to velmi špatně čte. (Ministr Babiš, sedící ve vládní lavici stále za zády poslance Korteho, opět zvedá svůj transparent.)

I když jsem se tomu dost dlouho bránil, dnes mám dva velice - vykřičník - chytré telefony -

... a naučil jsem se používat iPad... Budete mi furt do toho kvákat, paní místopředsedkyně?! (Velký neklid v sále.)

Takže prosím, co jsme se zde dozvěděli. Dozvěděli jsme se, že máme učenlivého ministra, který se neváhá pochválit. Ještě nedávno, když mával kolegovi Šinclovi pod nosem svou složkou, tvrdil, že dává přednost papíru. A nyní ejhle, chlubí se dvěma chytrými telefony a dokonce schopností používat iPad. Je potěšlivé, že pan ministr, ač přece jenom už v jistém věku, je schopen se učit stále novým věcem. Škoda jen, že se nenaučil vybírat daně. To mu jaksi nejde v korelaci k růstu hospodářství. (Poslanci ANO začínají opouštět své lavice. Nepříjemná atmosféra.) -

Děkuji za vrácení slova. Budu pokračovat. V druhém odstavci předmluvy onoho pamfletu se praví, že se jedná, pokud jde o EET, o převratný systém. Poněkud mě zaráží, že celý ekonomicky rozvinutý svět je tak zaboudlý, že to ještě nepochopil a nepřijal tento převratný systém. Má ho Chorvatsko, což není zrovna ekonomický tygr, a ze zemí bývalé patnáctky má něco jako evidenci účtenek Švédsko, Belgie, Itálie.

Podle údajů chorvatského ministerstva financí se DPH z maloobchodu v roce 2010 a 2011 vybralo 37 mld. kun. V roce 2012 to bylo 40 mld. Stoupající trend. V roce 2013 bylo zavedeno EET a výběr zůstal zhruba na stejné úrovni - nebudu troškařit, bylo to o malinko méně -, aby v roce 2014 nastal pokles ve výběru této daně o 8 %. Takže v tom patrně spočívá ta převratnost. Stoupající trend výběru daně se zavedením EET převrátí na nižší, tedy původní úroveň. Bravo, naozaj, pekný úspech!
V třetím odstavci této předmluvy podepsané panem Babišem je první věta a poslední věta uvozena slovesem věřím. Je to tedy patrně nějaké páně Babišovo krédo.

Proč ne, víra tvá tě uzdravila, nic se tam celkem neříká. Pozoruhodná je jenom třetí věta: Je pak hlavně na politicích, aby ukázali, že s vybranými veřejnými prostředky umějí smysluplně nakládat. Pro pána Jána, kdo jiný by měl nakládat s vybranými veřejnými prostředky než politici?! Enigmatičnost této věty je patrně dána tím, že pan ministr Andrej Babiš není politik.

Nyní přistoupíme ke kapitole na straně 23 - kapitola Co to přinese a co to bude stát? Tam je uprostřed takový čtvereček, kde se říká, co všechno výběr daně navíc za pět let - co všechno se za to může pořídit. Má to dělat 60 mld., čili 12 mld. ročně. Dneska jsme slyšeli 18. Já nevím, kolik. Je to stejně fikce, je to hausnumero.

Jsou to tři položky: Přidání 420 korun měsíčně ke každému důchodu, 200 km nových dálnic, přidání 6500,- Kč ke každé výplatě učitele. Odhlížím od skutečnosti, že se jak graficky, tak textově - není tam spojka nebo - předstírá, že toto vše lze pořídit za 60 mld. Ale tak se na to podíváme trochu blíže. Počet důchodů, zdůrazňuji důchodů nikoliv důchodců, vyplácených v ČR je přibližně 3,5 mil. Přesně podle České správy sociálního zabezpečení v roce 2014 to bylo 3 576 472. Provedeme jednoduchý matematický výpočet: 3,5 mil. krát 420 krát 12 měsíců v roce krát 5 let rovná se 88,2 mld. Takže našemu milému panu ministrovi jenom na splnění této jedné položky schází více než 28 mld.! Pane ministře, to jste zase jen tak plácal, anebo úmyslně klamete veřejnost, tedy lžete, anebo neovládáte elementární matematické úkony?

200 kilometrů dálnic - podle NKÚ stojí pořízení jednoho kilometru dálnice v průměru 416 miliónů. Jednoduchý matematický úkon, 416 miliónů krát 200 rovná se 83 miliard 200 miliónů. Našemu milému panu ministrovi na splnění této jedné z těch tří položek schází více než 23 miliard.

Pane ministře, to jste zase jen tak plácal, anebo úmyslně klamete veřejnost ve svém pamfletu? Tedy lžete, protože vy si prostě neumíte pomoci a lžete, i když nemusíte, anebo prostě neumíte počítat? Těším se na vaši odpověď.

PhDr. Daniel Korte

  • TOP 09
  • Stálá komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…