Korytář (ZpL): Předlužený Liberec přišel o miliardy, které mu chybí. Sobotka z ODS byl v senátu dvacet let, aniž by pomohl

04.08.2016 9:50

Korytář chce předluženému Liberci pomoci i jako senátor.

Korytář (ZpL): Předlužený Liberec přišel o miliardy, které mu chybí. Sobotka z ODS byl v senátu dvacet let, aniž by pomohl
Foto: Změna pro Liberec
Popisek: Jan Korytář

Jan Korytář se rozhodl kandidovat do senátu ve volebním obvodu Liberec. Kromě něho totiž nekandiduje žádný významný politik z Liberce. Zatím největšími favority byli dosud politicky neznámý Marek Vávra za hnutí ANO a Michael Canov, starosta Chrastavy, která je dokonce mimo volební obvod. Hlavním volebním tématem Jana Korytáře je zvýšení daňových příjmů od státu pro město Liberec, jehož finance má na starost jako náměstek primátora. Další témata představí postupně během kampaně.

Vzhledem k tomu, že Jan Korytář má ze všech kandidátů nejužší vazby na velmi zadlužený Liberec, chce v senátu mimo jiné dosáhnout toho, aby Liberec jako páté největší město České republiky dostával z rozpočtového určení daní stejně peněz na obyvatele jako čtvrtá Plzeň, které připadá 1,6 násobek toho, co Liberci.

Jan Korytář k tomu dodává: „Uvědomil jsem si, že Přemysl Sobotka z ODS byl v senátu dvacet let, aniž by v tomto Liberci pomohl. Díky neschopnosti senátorů a poslanců za ODS, ČSSD, KSČM či nově ANO díky nespravedlivému koeficientu Liberec přišel na daňových příjmech o miliardy korun, které mu chybí na jeho rozvoj. Pro Liberec je to stejně drtivé jako korupce.“ Liberec každoročně přichází oproti Plzni, Brně či Ostravě o zhruba 600 mil. Kč.

Jan Korytář se v Liberci narodil, žije a je zde také dlouhodobě politicky aktivní. Je mu 44 let, vystudoval obchodní akademii v Liberci a ekologii na Univerzitě Palackého v Olomouci. V roce 1994 založil ekologickou organizaci Čmelák – Společnost přátel přírody, která dodnes úspěšně realizovala desítky projektů. V roce 2014 založil Krajské protikorupční pracoviště, které je jedinou organizací zabývající se protikorupčními aktivitami v Libereckém kraji.

Od roku 2006 je Jan Korytář členem zastupitelstva města Liberec, od roku 2012 i Libereckého kraje. Před lety si vytkl za cíl odstranit z vedení města ODS a s ní svázané korupční praktiky, což se mu nakonec podařilo. I díky tomuto tématu vyhrál dvakrát po sobě se Změnou pro Liberec komunální volby. Po volbách v roce 2010 byl krátce primátorem Liberce, od voleb v roce 2014 je náměstkem primátora pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace.

Jan Korytář je předsedou politického hnutí Změna, v minulosti byl členem Strany zelených, se kterou však dodnes úzce spolupracuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…