Kostka (KSČM): Vyjadřuji podporu studentům v Británii

20.11.2014 22:40

Právo na vzdělávání, dle potřeb společnosti a schopností studenta, deklarovala celá řada lidskoprávních dokumentů. Přesto je toto právo neustále předmětem různých chytráctví, hledání cest jak toto právo obejít.

Kostka (KSČM): Vyjadřuji podporu studentům v Británii
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Zprvu bývá společnosti vnucováno nízké, údajně sociálně únosné školné, pokud možno ještě odložené. To poté, co je prosazeno, pak velmi rychle přestává být nízké nebo sociálně únosné a odloženost zůstane v tom, že si na něj můžete půjčit od bank a pak jim to vracet s vysokým úrokem, pokud tedy splníte požadavky banky na půjčku.

Taková situace je právě v Británii, kde školné dosahuje až 9 000 liber, tzn. přes 300 000 korun. To se pochopitelně celé řadě britských studentů nelíbí.

Devatenáctého listopadu, dva dny po Mezinárodním dnu studentstva a Dnu boje studentů za svobodu a demokracii, uspořádali britští studenti protest proti zvyšování školného. Podle BBC se protestu účastnily tisíce studentů, jedenáct z nich bylo uvězněno. Naše média tuto událost jako tradičně ignorovaly, možná některá věnovala trochu mikroprostoru.

Jak jsem již mnohokrát zdůrazňoval, vzdělání je nejen investicí do úspěchu jednotlivce, ale také významnou investicí pro společnost. Jakékoliv školné pak vytváří sociální síto, které tím, že omezuje vzdělání pro sociálně slabší studenty, škodí i společnosti. Proto jsem školné vždy jednoznačně odmítal.

Jako krajský zastupitel, člen Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost i jako bývalý student a zmocněnec petičního výboru petice SOS student proti školnému chci vyjádřit jednoznačnou podporu požadavkům britských studentů. Upřímně Britům přeji, aby ve svém odporu proti školnému vytrvali a podařilo se jim dosáhnout zrušení nebo aspoň snížení školného, i když jsem si jist, že to budou mít obrovsky těžké.

Ing. Michal Kostka

  • KSČM
  • Poctivě, s odvahou, za to, aby se věci dělaly lépe...
  • kontrolní výbor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…