Kott (ANO): Vlastní trh si ochráníme kontrolou výrobků, dovážených z třetích zemí

13.07.2022 20:07

Projev na 29. schůzi Poslanecké sněmovny 13. července 2022 k zákonu o ekologickém zemědělství

Kott (ANO): Vlastní trh si ochráníme kontrolou výrobků, dovážených z třetích zemí
Foto: josefkott.cz
Popisek: Josef Kott

Vážený pane ministře, paní ministryně, milé kolegyně, vážení kolegové,

jak zde řekl pan ministr, zákon o zemědělství bylo zapotřebí nějakým způsobem novelizovat, protože novela, která zde byla přijata, už byla zastaralá a byla nevyhovující. Jsem rád, že se podařilo najít konsenzus napříč politickým spektrem a pozměňovací návrhy, které byly předloženy ke změně novely zákona, byly přijaty a určitě povedou k tomu, že bude lépe vymahatelné právo v rámci České republiky. Kolega Pražák tady představil svůj pozměňovací návrh, nebo společný pozměňovací návrh.

Já bych se chtěl v krátkosti zastavit u pozměňovacího návrhu, který předložil pan kolega Smetana. Zde si myslím, že je zapotřebí říci, že ekologické zemědělství v České republice je na velice vysoké úrovni i díky tomu, že probíhá kontrola jak na vstupu, tak na výstupu, to znamená kontrola ze strany Státní zemědělské a potravinářské inspekce, jsou jednotlivé produkty, výrobky podrobeny podrobné a poměrně časté kontrole, a proto je dobře, že v podstatě vlastní trh si ochráníme i tím, že budeme provádět podrobnější a častější kontrolu ekologických výrobků dovážených pro české spotřebitele ze třetích zemí.

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí

Takže zde si myslím, že toto je krok správným směrem, protože i čeští ekologičtí zemědělci se potýkali do jisté míry s problémy, které vyvstávaly z toho, že se do České republiky dostávaly potraviny, které nesplňovaly naši tvrdší legislativu, a dostávalo se to potom v podstatě do nějakého problému s tím, že české výrobky, které byly vyrobeny v rámci ekologického zemědělství, nebyly dostatečně konkurenceschopné. Takže za toto děkuji. A ještě jednou bych si dovolil poděkovat Ministerstvu zemědělství za přípravu této novely a kolegům za to, že jsme byli schopni odsouhlasit ty pozměňovací návrhy na zemědělském výboru a doporučit k jejich schválení.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…