Koudelka (ČSSD): Bomba či blamáž?

08.03.2019 18:49

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci je známo bombastickými začátky svých akcí. Nejznámější je zákrok na Úřadu vlády 2013, kde výsledky po 6 letech spočívají v objasnění premiérova milostného trojúhelníku.

Koudelka (ČSSD): Bomba či blamáž?
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

Velké očekávání mělo toto státní zastupitelství v kauze Zadeh, kde 5. 3. 2019 utrpělo neúspěch, když jím stíhaný údajný zvlášť nebezpečný zločin Městský soud v Brně posoudil jen jako přečin a odsoudil obžalovaného k trestu 3,5 roku, přičemž ve vazbě celkem strávil více než 4 roky.

Možná v touze vylepšit si pověst zasáhlo na Úřadu pro hospodářskou soutěž 7. 3. 2019. Důležitost zásahu dokazuje přítomnost samotného vrchního státního zástupce Ivo Ištvana. Jak je v případech dozorovaných Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci obvyklé, dozvídala se veřejnost o průběhu z internetu v přímém přenosu. Státní zastupitelství dříve obviňovalo z úniku advokáty, ovšem ti na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nebyli.

Akce má dvě větve - zakázky na radnici Brno-střed a řešení firmy Kapsch na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Na radnici Brno-střed jde o věci z období 2014-18, kdy zde bylo ve vedení Žít Brno a Strana zelených. Jsou zde obvinění a tedy policie má poznatky k zahájení trestního stíhání.

Jiná situace je v případě Úřadu pro ochranu hospodářskou soutěž, kde Vrchní státní zastupitelství v Olomouci cílí na vedení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Proto to připomíná akci na Úřadu vlády. Snaha vedení Vrchního státního zastupitelství Olomouc proslavit se je nezměrná. Státní zastupitelství nemá důkazy o nezákonném jednání ve správním řízení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, jež by bylo trestným činem. Využilo jen možnost díky prohlídce prostor zabavit spoustu informací na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a nyní se bude těmito informaci probírat v naději, že něco najde, byť to vůbec nebude souviset s Kapschem. Jejich příběh údajného nezákonného postupu, může zůstat jen příběhem, který byl stvořen ve fantazii Vrchního státního zastupitelství v Olomouci a snad podpořen některými výroky bývalých zaměstnanců, kteří se nepohodli s vedením Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ovšem pro trestní řízení jsou určující důkazy, ne domněnky.

Pro řízení dozorované Vrchním státním zastupitelstvím Olomouc je typické dlouhé prověřování a vyšetřování. Teprve tento rok podalo obžalobu na bývalého náměstka Vrchního státního zastupitelství v Praze Libora Grygárka za údajný čin, který se stal před 10 lety. I v kauze Kapsch nelze čekat výsledky v brzké době, pakliže vůbec.

Pro obranu demokracie a právního státu je nutné veřejně medializovat nezákonnosti v trestních řízeních. Je to i obrana proti neustále rostoucím výdajům státu na platbu odškodnění za nezákonná trestní stíhání.

(převzato z profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.