Koudelka (ČSSD): Ministerstva na Moravu

19.09.2017 6:34

Ministerstva lze umístit nejen v Praze, ale i ve velkých městech na Moravě.

Koudelka (ČSSD): Ministerstva na Moravu
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

Vysoká škola Karla Engliše v Brně a zvláště její rektor docent Zdeněk Koudelka se dlouhodobě věnují veřejné správě Moravy a Slezska. Kritizují její nedostatky a pro její zlepšení navrhují umístění některých ministerstev v Brně.

Náš stát je centralistický a to je špatně. Všechna ministerstva jsou v Praze, což není nutné. Brno je druhým největším městem státu a je uznáváno jako centrum vysokých škol a justice. Proto by ministerstva školství i spravedlnosti měla sídlit v Brně. To přispěje k rozvoji Brna i zvýšení nabídky pracovních míst, včetně vysoce kvalifikovaných. V Brně je dostatek vysokých škol, které pokryjí potřebu vzdělání pro nová pracovní místa.

Praze i tak zbude velké množství úřadů. Ovšem stejný přístup lze uplatnit i vůči jiným městům na Moravě. Báňský úřad by měl sídlit v Ostravě, která je centrem hornictví, a ne v Praze, kde žádné doly nejsou, leda tak tunely.

Brno není běžným krajským městem, ale centrem Moravy. To by měl uznat i zákonodárce a umístit sem některé dosud pražské úřady. Tak je tomu například v sousedním Německu, kdy jsou ministerstva i mimo Berlín. A je tomu tak i v jiných státech. Prosazení této zásady se dlouhodobě věnuje Vysoká škola Karla Engliše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…