Koudelka (Trikolora): Lidovci – více Čunků

30.07.2023 18:25

Pobavil mne článek - VÁCLAV DOLEJŠÍ: U lidovců to vře: Čunkofleci s řečmi o hovězím nás poslali ke dnu, SeznamZprávy.cz 27. 7. 2023. Čunkofleci je narážka na úspěšného lidoveckého politika hlásícího se k tradičním hodnotám senátora Jiřího Čunka.

Koudelka (Trikolora): Lidovci – více Čunků
Foto: Daniela Černá
Popisek: Zdeněk Koudelka

Článek svým titulkem vytváří dojem, že tristní 2 % výsledek preferencí lidovců nejde na vrub vedení strany, ale tradičním lidoveckým hodnotám a lidoveckým politikům, kteří nepodlehli módnímu progresivismu. Uveďme fakta.

Senátní volby 2018

V senátních volbách na Vsetínsku byl Jiří Čunek zvolen již v prvním kole 51,59% hlasů. Přitom je v tomto obvodě volen senátorem nepřetržitě již od roku 2006. Senátní volby dokazují, že většinový systém umožňuje úspěch i celostátně malým stranám, což lidovci jsou. Podmínkou však je, že kandidují u voličů známé a silné osobnosti, žádné šedé myši. Kdyby platil do Senátu poměrný systém s 5 % uzavírací klauzulí a kandidátku ovládlo současné vedení lidovců, asi by lidová strana neměla žádného senátora, protože by nezískala 5 %.

Krajské volby 2020

V posledních krajských volbách v roce 2020 získala lidovecká kandidátka vedená Jiřím Čunkem ve Zlínském kraji 18,62 %, což byl nejúspěšnější volební výsledek lidovců. Druhý byl až kraj Jihomoravský s 15,54 %. V řadě jiných krajů nepostavili lidovci samostatnou kandidátku a v některých se nedostali přes 5 % uzavírací klauzuli.

Obecní volby 2022

Ve Vsetíně v obecních volbách 2022 kandidoval Jiří Čunek na posledním místě lidovecké kandidátky. Získal v rámci kandidátky nejvíce preferenčních hlasů, přeskočil na první místo a stal se starostou.

Jiří Čunek je osobnost

Jiří Čunek je silná osobnost, což projevil při nástupu do politiky, kdy jako starosta Vsetína vyřešil problém zdevastované stavby v centru Vsetína, za což čelil velkým mediálním útokům, ale získal podporu voličů. Neustoupil ani ve složité situaci neústavně a nezákonně vedeného trestního stíhání proti němu, kdy byla Krajským státním zastupitelstvím v Ostravě za dohledu Vrchního státního zastupitelství v Olomouci porušena pravidla místní příslušnosti státního zastupitelství a soudu ve Vsetíně a věc byla přihrána do Přerova. Použit byl i nesprávný znalecký posudek. Nakonec bylo trestní stíhání proti Jiřímu Čunkovi zastaveno a naopak stíhání znalce za vadný posudek zabránilo jen promlčení.

Kauzu Čunek doprovázely tytéž nezákonnosti, které byly užity v rámci razie na Úřadu vlády roku 2013, za což odpovídalo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci a Nejvyšší státní zastupitelství za nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. V době kauzy Jiřího Čunka byl náměstkem pro trestní řízení na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci současný nejvyšší státní zástupce Igor Stříž, který byl též náměstkem pro trestní činnost nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana v době razie na Úřadu vlády v roce 2013.

Závěr

Každý může porovnat volební výsledky Jiřího Čunka a jiných politiků, nejen lidoveckých. Z tohoto porovnání plyne, že problém lidovců není Jiří Čunek a ostatní lidovci hlásící se k tradičním hodnotám a pojetí společnosti, ale to, že současné vedení lidovců již tyto ideje až tak moc neprosazuje. Lidovci potřebují více Čunků. Opustí-li lidová strana Čunky, ti politicky nezahynou, voliči je budou volit dál, ale zahyne strana, protože bez voličů to v demokracii nejde.

Souvisící text: ZDENĚK KOUDELKA: Zneužívání moci ve státním zastupitelství, Trestní právo 3/2016, ISSN 1211-2860, s. 3-6.

Převzato z profilu polita.

Článek byl převzat z Profilu Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Vláda jen straší, nic trvalého po ní ale nezůstane

9:15 SOCDEM: Vláda jen straší, nic trvalého po ní ale nezůstane

„Nic dlouhodobého po dnešní vládě nezůstane. Vládne proti všem, tak se dá čekat, že příští kabinet v…