Koudelka (Trikolora): Maďarsko nechápe svobodu jako poznanou bruselskou nutnost

31.01.2024 14:07 | Komentář

Maďarský odmítavý postoj k financování války na Ukrajině z peněz Evropské unie a bruselské úvahy o reakci na něj ukazují imperiální mocenskou povahu těchto plánů.

Koudelka (Trikolora): Maďarsko nechápe svobodu jako poznanou bruselskou nutnost
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

Jednomyslnost má hodnotu jen při svobodě rozhodování

Maďarsko postupuje v souladu s primárním právem Evropské unie, které obsahuje požadavek jednomyslnosti v případě rozhodování o zahraniční politice. Delší dobu se objevují úvahy o zrušení práva veta jednotlivých členských států. S těmito úvahami nesouhlasím, ale z hlediska práva je v pořádku, pokud změna základních smluv bude dosažena otevřeným postupem, nutným pro jejich změnu, včetně ratifikace všemi členskými státy.

Ovšem současné úvahy unijních držitelů moci o protimaďarských sankcích ukazují, že se Brusel nebojí ignorovat primární právo Evropské unie a dosáhnout jednomyslného souhlasu mocenským donucením. Chtějí právo a požadavek jednomyslnosti vytunelovat tím, že nesouhlasící člen musí být k souhlasu donucen. Ale jednomyslný souhlas má smysl a hodnotu jen při svobodě rozhodování.

Brusel se zhlédl v jednomyslnosti, jež se uplatňovala v Radě vzájemné hospodářské pomoci a Varšavské smlouvě, kdy formální jednomyslnost byla zajištěna mocenskou dominancí Sovětského svazu, jež zajišťovala pomocí strachu a hrozbou odvetných opatření to, že se členské státy chovaly jako vazalové a vše Moskvě odkývaly, byť to bylo proti jejich zájmům.

Benedikt Spinoza definoval svobodu jako poznanou nutnost. Tohoto pojetí se chopil marxismus-leninismus, což v praxi znamenalo, že lidé mají vnitřně přijmout to, co po nich vládnoucí režim chce. Tím, že přijmou a budou plnit vůli režimu jako své rozhodnutí, se stanou svobodní. Svobodně si vyberou to, co je nutné podle vůle vládnoucího.

Dnešní Brusel se v tomto leninském pojetí Spinozova výroku inspiroval, proto chce donutit Maďarsko k poslušnosti, aby si i jiné malé státy Evropské unie uvědomily, kde je jejich místo a co se od nich očekává – jednomyslný souhlas s předloženým návrhem, vzniklým po německo-francouzské dohodě. Není-li součástí jakéhokoliv rozhodnutí svoboda volby ANO nebo NE, tak ani o rozhodnutí nejde, ale o plnění příkazu. Svoboda volby řešení je podstatnou složkou rozhodování.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Brusel se stal nebezpečným i pro ženy

7:17 Okamura (SPD): Brusel se stal nebezpečným i pro ženy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k islamizaci sídla Evropské unie