Koudelka (Trikolóra): Válka s formuláři

28.11.2019 10:33

Ústavní soud na návrh senátorů v čele s moravským senátorem Ivo Valentou zastoupených moravským advokátem Zdeňkem Koudelkou zrušil část daňového řádu umožňující finanční správě stanovit závazné formuláře.

Koudelka (Trikolóra): Válka s formuláři
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

Stalo se tak nálezem z 12. 11. 2019, vyhlášeným 27. 11. 2019. Ústavní soud odmítl přežívající praxi totalitního režimu, který povinnosti určoval v různých formulářích. Vykonatelnosti nálezu je k 31. 12. 2020.

Zákon může umožnit tiskopis (formulář), ale ten musí být vydán jako právní předpis (vyhláška), aby byl přezkoumatelný Ústavním soudem, což formuláře finanční správy nebyly. Formuláře lze zneužít k vytváření nových povinností a údajů. Senátor Ivo Valenta z Moravy bojuje proti panství formulářů a snaze Ministerstva financí ignorovat předchozí nález Ústavního soudu z 6. 12. 2016 ve věci kontrolního hlášení. Již tehdy Ústavní soud u kontrolního hlášení zrušil právo finanční správy vydat libovolné formuláře.

Převzato z profilu politika

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …