Kováč (SRP): Pokud se jedná o tajné interní právní předpisy, měla by je poslankyně Hnyková zrušit

29.04.2014 18:36

Poslankyně Jana Hnyková (Úsvit) se zostra pustla do posudkových lékařů, kteří se, dle jejího názoru, při posuzování invalidního důchodu neřídí zdravotním stavem posuzované osoby, nýbrž její příslušností.

Kováč (SRP): Pokud se jedná o tajné interní právní předpisy, měla by je poslankyně Hnyková zrušit
Foto: Archiv JH
Popisek: Jana Hnyková

„Nechtějí se učit a zároveň dle jistých právních předpisů prý získají vyšší sociální dávky. Místo toho vrhnou veškeré úsilí na to, aby získali například invalidní důchod. Není proto výjimkou, když potkáte patnáctiletého invalidního důchodce!“ píše ve svém blogu.

O jaké konkrétní právní předpisy jde, se mi nepodařilo zjistit. Zákon o hmotné nouzi jasně stanovuje podmínky pro přiznání dávky v hmotné nouzi, platné pro všechny občany bez rozdílu, tedy nerozlišující je podle etnického klíče.

Pokud se však jedná o nějaké tajné interní právní předpisy, schválené poslaneckou sněmovnou, ke kterým má poslankyně přístup, měla by ze své pozice iniciovat jejich odtajnění a zrušení, protože jsou v příkrém rozporu s listinou základních práv člověka.

„Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech.“ Článek 1 listiny.

Hnyková (možná nechtěně) poukázala na možnou korupci ve státní správě, když úředníci, posuzující dávky v hmotné nouzi, přiznávají určité skupině občanů vyšší sociální dávky (možná za úplatu), pouze na základě jejich příslušnosti.

Nutí ředitelé ÚP své podřízené porušovat zákon?             

Je dosti možné, že ředitelé ÚP nutí své podřízené, aby měsíčně přispívali ze svých mezd do zvláštního fondu, ze kterého pak peníze na vyšší dávky vyplácejí. Populistické hnutí Úsvit Tomia Okamury také dlouhodobě kritizuje pravicově konzervativního exministra Drábka (TOP09), který v době, kdy vedl rezort MPSV, zavedl reformy umožňující třeba vyplácení sociálních dávek v rozdílné výši a vytvořil jakési právní předpisy, podle kterých je úředníci mohou přiznávat.

Hnyková upozornila také na to, že Drábek umožnil, aby posudkoví lékaři měli zákonnou možnost přiznávat invalidní důchody už 15letým, na základě etnického klíče. Můžeme se opět domnívat, že tak dělají nezištně.

Miroslav Kováč
Kandidát do EP za SRP

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…