Kovács (ANO): Rozdělení přebytku hospodaření dostanou výdaje na investice nad 1 miliardu korun

29.04.2019 18:01

Středočeští krajští zastupitelé v pondělí 29. dubna 2019 rozhodli o tom, že téměř 61 % zůstatku hospodaření z roku minulého, který činí 963,5 milionů korun, půjde na investice. „Největší objem přebytku ve výši 489 milionů korun bude dán na posílení investičních výdajů prakticky všech rozpočtových kapitol jednotlivých odborů a o 100 milionů korun budou posíleny finanční prostředky KSÚS SK na úhradu škod vzniklých v letošních zimní sezoně,“ vyzdvihl náměstek pro oblast financí Gabriel Kovács. Posílení investic bylo podle hejtmanky kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové (oba ANO 2011) při rozhodování o tom, kam peníze z přebytku nasměrovat, jednoznačnou prioritou.

Kovács (ANO): Rozdělení přebytku hospodaření dostanou výdaje na investice nad 1 miliardu korun
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Středočeský kraj - znak

 Náměstek Gabriel Kovács (ANO 2011) úvodem jednání připomněl, že v loňském roce Středočeský kraj vložil do investic 1,160 miliardy korun, což je třikrát více než v minulosti. „Také v letošním roce se díky investičním balíčkům schvalovaným Radou kraje a rozdělení přebytku hospodaření dostanou výdaje na investice nad 1 miliardu korun. Je to doklad toho, že Rada kraje stále razí svojí rozpočtovou politikou co nejvyšší vklady do investic,“ zdůraznil Kovács.

Jak dále upřesnil, po zapojení požadavků správců jednotlivých kapitol krajského rozpočtu půjde z přebytku hospodaření 38 milionů korun do kapitoly Kultura a památkové péče, a to na finanční podporu akcí, jako je například Kulturní léto ve Středočeském kraji, na koncepční podporu středočeských divadel či jednotnou propagaci příspěvkových organizací v oblasti kultury. „O deset milionů korun bude také posílen Program 2019 pro poskytování dotací z rozpočtu kraje na obnovu památek určených ke společenskému vyžití, konkrétně na dodatečnou výzvu 2019,“ podotkl G. Kovács.

Pro oblast regionálního rozvoje půjde ze zůstatku hospodaření 42,48 milionu korun. Z toho 10 milionů korun by mělo jít například na založení a alokaci nově zamýšleného Fondu rozvoje doprovodné infrastruktury za účelem posílení doprovodné infrastruktury v rámci rozvoje vodní turistiky a rekreační plavby. Dalších 6 milionů korun by také mělo jít na pilotní projekt Venkov pro život 4.0, který si klade za cíl nastavení praktických konceptů a řešení aktuálních potřeb místních starostů a obyvatel specifické oblasti Jesenicko – Čistecko.

Výrazně posílen bude Středočeský Fond životního prostředí a zemědělství, a to o 30 milionů korun a 1,8 milionu korun by mělo jít na přípravu vodovodního přivaděče dálnice D ve spolupráci s budoucím rozhodujícím investorem, společností Úpravna vody Želivka a.s.

Celkem 18 milionů korun bude směřovat i do kapitoly Odboru sociálních věcí, z toho například 3 miliony pro realizaci záměru senior pasů a rodinných pasů, 5 milionů korun na nákup polohovacích lůžek pro příspěvkové organizace působící v zajišťování sociálních služeb. Stejná částka by měla jít i na nákup protiskluzových nátěrů pro příspěvkové organizace. O tři miliony korun bude také posílena kapitola školství. Peníze by měly být využity na dorovnání nekrytého fondu investic příspěvkových organizací. „Posílit investiční finanční příspěvky u příspěvkových organizací jsme se snažili zejména u kapitol kultury a památkové péče, sociálních věcí a právě školství, kde je to nejvíce zapotřebí,“ závěrem zdůraznil náměstek G. Kovács.

Přípravu rozdělení zůstatku hospodaření ocenili koaliční partneři. „Více financí jde do vodohospodářské infrastruktury, opatření proti suchu, na vodní turistiku a do dalších potřebných oblastí. Kraj soustřeďuje priority tam, kam je pro lidi potřeba, proto rozdělení přebytku podpoříme,“ řekl Zdeněk Štefek za Klub zastupitelů KSČM. Jiří Peřina (ČSSD), předseda Finančního výboru, dodal, že bylo rozdělení přebytku zastupitelům doporučeno ke schválení členy výboru napříč politickým spektrem. Kladného hodnocení se závěrem jednání dočkalo rozdělení přebytku hospodaření i práce náměstka Gabriela Kovácse i od člena Kontrolního výboru Zastupitelstva Středočeského kraje Martina Macháčka (STAN). „Já ho považuji za schopného ‚ministra financí‘ (myšleno krajských financí) a z makroekonomického hlediska s tím nemám problém,“ podotkl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.