Kovářík (ODS): Relativně nízká dotace přinese Praze mnoho užitku

23.10.2023 19:05 | Tisková zpráva

Hlavní město pokračuje v integraci válečných uprchlíků z Ukrajiny. Pražští radní v pondělí schválili poskytnutí dotace na intenzivní kurz českého jazyka pro mladé Ukrajince, kteří jsou držiteli dočasné ochrany. Cílem je zvýšit jejich předpoklady pro studium na středních a vysokých školách a lepší uplatnitelnost na pracovním trhu. V Praze podle údajů z loňského roku studovalo střední školu pouze 11,8 % Ukrajinců ve věku 15 až 21 let.

Kovářík (ODS): Relativně nízká dotace přinese Praze mnoho užitku
Foto: MHMP
Popisek: Zdeněk Kovářík

Hlavní město poskytne účelovou neinvestiční dotaci na projekt Intenzivní výuka českého jazyka pro držitele dočasné ochrany z Ukrajiny II. ve věku 15 až 21 let. Projekt na podporu integrace Ukrajinců do české společnosti si vyžádá dva miliony korun z rozpočtu hlavního města.

„Stali jsme se důležitým partnerem Ukrajiny, to nejen v materiální pomoci, ale i v pomoci humanitární. Podle průzkumů ministerstva vnitra je na území ČR přes 300 tisíc uprchlíků. Převážně se jedná o ženy a děti. Naučit se jazyk země, do které přijedete je nutné pro plnohodnotné zapojení se do společnosti. Díky znalosti našeho, poměrně komplikovaného jazyka, se pro mnoho mladých Ukrajinců více otevře jak společenský, tak i pracovní trh. Myslím si, že tato relativně nízká dotace přinese Praze mnoho užitku,“ říká Zdeněk Kovářík, radní hl. m. Prahy pro oblast financí, rozpočtu, fondů a podpory podnikání.

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31658 lidí

Cílem programu je zvýšit předpoklady pro studium mladých Ukrajinců na střední či vysoké škole a lepší uplatnitelnost na trhu práce. Od začátku ruské agrese se zapsalo na české střední školy jen 4 523 Ukrajinců, což je pouze 19 % z 26 tisíc uprchlíků ve věku 15 až 21 let, kteří do Česka uprchli před válkou. V Praze je tento podíl ještě nižší, k 19. září 2022 zde studovalo pouze 707 ukrajinských středoškoláků, což představuje 11,8 % z počtu 6 tisíc této věkové skupiny. Většina ukrajinských středoškoláků tak zůstává mimo vzdělávací systém.

Tento kurz navazuje na projekt realizovaný v loňském roce, o který byl velký zájem, o návštěvu učeben s kapacitou 60 osob se přihlásilo na 160 zájemců v jednom týdnu. Kurz pořádala městská část Praha 7 a vzhledem k velkému zájmu se v něm rozhodla pokračovat.

Plánované zahájení projektu je 2. ledna 2024 a ukončení 28. června 2024. Dva kurzy o pěti skupinách po 12 osobách nabízí místa pro maximálně 120 osob. Učební hodiny jsou stanoveny v pracovní dny od 8:30 do 13:00 hodin, v případě potřeby bude otevřena i odpolední výuka. Kurz je zakončen závěrečným testem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

7:17 Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

Královéhradecký kraj ocenil významné osobnosti v regionu. Mezi oceněnými je kardinál Dominik Duka, ř…